2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korai Jézus-ábrázolást találhattak Egyiptomban

2014. május 5. 15:30

Egy középkori sírkamra rejtett földalatti helyiségének falán vélhetően Jézus Krisztus korai ábrázolását azonosították spanyol egyiptológusok az egyiptomi Oxyrhynchus egyik lelőhelyén.

"Rendkívüli" - így jellemezte a felfedezést Josep Padró, a Barcelonai Egyetem régészprofesszora, aki idestova húsz éve végez ásatásokat az ősi papiruszairól elhíresült dél-egyiptomi város, Oxyrhynchus lelőhelyein. A spanyol régészek egy betemetett sír egyik földalatti helyiségében egy 6-7. századból való Jézus-ábrázolást találtak, a munka pedig akkora izgalmat váltott ki, hogy abba Egyiptom régiségügyi minisztere, Mohamed Ibrahim is bekapcsolódott.

A jelentős felfedezést maga Ibrahim jelentette be. A kutatók szerint a kopt festményekkel díszített sírok egyike egy nagyjából 17 éves korában elhunyt egyiptomi írnoké lehet, erre utal, hogy festékes fémtégelyeket, illetve tollhegyeket is találtak a fiatal férfi csontváza mellett.

A sírokra, illetve a Jézus-ábrázolásra a Katalán Egyiptológiai Társaság, a Montpellier-i és a Barcelonai Egyetem munkatársai bukkantak. A lelőhelyen korábban több, az egyiptomi Ozirisznek szentelt templomot is feltártak a régészek, azt azonban Padró nem tudta megmondani, hogy a kiváló állapotban megőrződött, 8 méter hosszú és 4 méter mély földalatti helyiség pontosan milyen célokat szolgált.

A felfedezést óriási munka előzte meg: egy építész és egy mérnök irányítása mellett 45 tonnányi követ kellett megmozdítani, hogy feltárhassák a leleteket. A sírokon belül az egyiptológusok öt vagy hat festékréteget azonosítottak a falon, ezek közül az utolsót a korai kereszténység idején Oxyrhynchusban élt koptok készítették. A növényi motívumok és feliratok mellett találták meg a vélhetően Jézust ábrázoló festményt: egy fiatal, göndör hajú, rövid tunikát viselő férfi képét, aki jobb kezével áldást oszt.

A festményt védelem alá helyezték, az egyiptológusok jelenleg a körülötte található feliratok fordítását végzik, hogy megbizonyosodjanak a férfi, illetve az írnok személyazonosságáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár