2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átvilágították a román államfőt

2014. február 13. 14:46 MTI

Traian Basescu államfő nem volt a kommunista rendszer politikai rendőrségeként működő Securitate alkalmazottja vagy besúgója, és tevékenységével nem sértette mások emberi jogait - állapította meg csütörtökön közzétett jelentésében a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS).

Az átvilágítási testület két, Basescuval kapcsolatba hozható, korábban nem tanulmányozott dosszié átvizsgálása után adott újabb bizonylatot arról, hogy a román államfőnek nincs ügynökmúltja. A vizsgálatot a Ring című kiadvány 2012-ben előterjesztett kérésére ismételte meg a CNSAS. A tengerészeti főiskola oklevelével rendelkező Basescu 1981-től kezdődően a román tengeri kereskedelmi flotta (Navrom) különböző hajóinak kapitánya volt, 1987-89 között pedig a Navrom belgiumi és hollandiai kirendeltségének vezetőjeként dolgozott Anversben.

Az átvilágítási testület egy Basescunak tulajdonított jelentést talált az egyik Securitate-dossziéban, amelyben a Navrom képviselője egy külföldi céggel folytatott üzleti tárgyalásáról számol be, egy másik, a constantai kikötő külkereskedelmi tevékenységéről szóló iratcsomóban pedig a hajóbérlésekkel kapcsolatos jelentést fedeztek fel, amely vélhetően szintén a jelenlegi államfőtől származik.

A CSAS megállapította, hogy ezek a dokumentumok Basescu munkaköri kötelességével hozhatók összefüggésbe és egyik jelentés sem meríti ki a besúgás fogalmát. A testület emlékeztetett: a hatályos törvény szerint csak arról a személyről állapítható meg, hogy segítette a kommunista politikai rendőrséget, aki másoknak az elnyomó rendszer elleni ténykedéséről vagy véleménynyilvánításáról jelentett, és tevékenységével segítette mások szabadságának vagy emberi jogainak korlátozását.

A CNSAS 2002-ben, 2004-ben és 2006-ban is igazolta, hogy a Securitate-irattárban található dokumentumok szerint Traian Basescu nem volt besúgó. Legutóbb Emil Constantinescu volt államfő kezdeményezésére vizsgálták át a Basescuról fellelhető Securitate-iratokat. Az elnökhöz közel álló Evenimentul Zilei című lap online kiadása szerint Basescu rágalmazási pert is nyert Constantinescu egyik munkatársa, Mugur Ciuvica ellen, akinek 13 600 eurós (mintegy 4,2 millió forint) erkölcsi kártérítést kellett fizetnie, amiért megalapozatlanul ügynöki múlttal vádolta a román államfőt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár