2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

46 év után visszakerült Vietnamba a háborús emlékként elvitt sisak

2014. január 14. 14:36 MTI

Visszakerült eredeti tulajdonosa családjához Vietnamba az a sisak, amelyet egy fiatal amerikai katona 46 évvel ezelőtt emlékként vitt magával haza a vietnami háborúból.

John Wast 1968-ban fegyverek után kutatott egy közép-vietnami csatatéren, amikor kiszúrt egy ellenséges sisakot, amelybe egy galamb képe volt belekarcolva. Felkötötte a hátizsákjára, majd öt hónappal később háborús emlékként hazavitte magával az Egyesült Államokba. A sisak a következő 46 évet egy polcon töltötte.

Az ohiói Toledóban élő, 67 éves volt katonának egy amerikai veteránszervezet vetette fel nemrég, hogy visszaküldhetné a sisakot egykori tulajdonosa családjának. A férfi rá is állt, a szervezet pedig felkutatta a háborúban elesett vietnami katona, Bui Duc Hung családját, akik örömmel fogadták a felajánlást.

"Igazán szent pillanat ez az egész családomnak. Úgy tekintünk erre a sisakra, mint az ő részére; meg fogjuk őrizni emlékeztetőképpen családunk eljövendő nemzedékei számára" - mondta Bui Duc Duc, az elesett katona 52 éves unokaöccse abból az alkalomból, hogy négy amerikai veterán kedden ünnepélyes keretek között átadta a sisakot a családnak egy Hanoitól 70 kilométerre északnyugatra fekvő faluban. A kis ceremónián, melyen a megbékélés fontosságát hangsúlyozták, mintegy száz falubeli és helyi hivatalnok is részt vett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár