2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vietnamban ingyenes lett a marxizmus-leninizmus szak

2013. augusztus 15. 10:48 MTI

A munkaerőpiaci igények miatt az utóbbi időben erősen visszaszorult a marxizmust-leninizmust tanulók száma Vietnamban. A kommunista kormány ezért ingyenessé tette a szakot, hogy vonzóbbá váljon a hallgatók számára.

Nguyen Tan Dung miniszterelnök a múlt hónapban írta alá azt a rendeletet, amely az állami egyetemeken ingyenes képzést biztosít azok számára, akik vállalják hogy négy éven keresztül az ország "forradalmi hőse", Ho Si Minh, valamint Marx és Lenin eszméit fogják tanulmányozni. A hallgatók messzire elkerülik a marxizmus-leninizmust, mert a munkaerő-piacnak nincs szüksége az ezen a szakon végzettekre.

"A kommunikáció, a turizmus, a nemzetközi tanulmányok és az angol szak jóval népszerűbb, mivel a hallgatók többsége meg van róla győződve, hogy ilyen végzettséggel nagyobb eséllyel tud elhelyezkedni, és jobban fizető munkahelyet talál" - mondta el Pham Tan Ha, a Ho Si Minh-városi Társadalom- és Humántudományi Egyetem tanulmányi és felvételi osztályának vezetője. A vietnami kormány rendelete a marxizmus-leninizmus mellett tandíjmentessé tett egyes egészségügyi képzéseket is. A tandíj, amely alól a hallgatók egy része így mentesül, nagyjából évi 200 dollár (45 ezer forint).

Vietnamot évtizedek óta a kommunista párt irányítja, de Kínához hasonlóan az 1980-as években szabadpiaci reformokat vezettek be, amelyek hatására nagymértékben átalakult a délkelet-ázsiai ország gazdasága. A kommunista örökség hatása ma már inkább csak az óriási és kevéssé hatékony állami szektorban, az elnyomó államapparátusban, Vietnam nemzetközi kapcsolataiban, valamint a szovjet érát idéző köztéri szobraiban és épületeiben mutatkozik meg.

Vietnam 90 millió lakosának több mint 60 százaléka harminc éven aluli. Ez a kedvező demográfiai helyzet a gyors gazdasági növekedés alapja lehetne, a munkáltatók azonban panaszkodnak amiatt, hogy szerintük a vietnami egyetemi képzés alacsony színvonalú. Az állami intézmények mellett az országban sok magánegyetem is működik, a tehetős családok gyerekei azonban általában inkább külföldi képzéseket választanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár