2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt Szarajevó utolsó cipőtisztítója

2014. január 8. 10:57 MTI

Meghalt Szarajevó utolsó cipőtisztítója, a város jelképévé vált Cika Miso, aki több mint 60 éven át pucolta a járókelők lábbelijét a boszniai fővárosban.

Az öltönyt, fehér inget és kalapot viselő férfi mindennap a Szarajevó ütőerének számító Tito utcán várta a kuncsaftokat, még az 1992 és 1995 között dúló délszláv háború és a város heves bombázása idején is. Kedden már nem volt ott, helyére egy faszéket tettek ki, rá pedig a mosolygós, de szomorkás tekintetű bajuszos, szemüveges férfi fotóját. A szék mellé virágokat és gyertyákat helyeztek el, valamint egy pár cipőt is. A járókelők közül sokan megálltak egy pillanatra, hogy leróják tiszteletüket.

A cipőtisztító koszovói cigány ember volt, aki a második világháború után, 15 éves korában került Szarajevóba. Valódi neve Husszein Haszain volt, a Misónak a bokszedzője, egy magyar férfi nevezte el, mert nem tudta kiejteni tanítványa igazi nevét - elevenítette fel egy róla készült dokumentumfilmben Cika Miso.

Az "üzletet" 21 évesen vette át apjától, és hamar a leghíresebb cipőpucoló lett a városban. A "legjóképűbb csak az utóbbi években" - viccelődött. Cika Miso Szarajevó jelképévé vált, hét évtizeden át élt ott, 2009-ben kitüntette a város, még egy lakást is kapott. A cipőtisztítást utána sem hagyta abba, bár sokan nem értették, miért. Ő csak annyit mondott nemrég: a munka a lelkébe égett, és a székében fog meghalni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár