2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvédenék a veszélyeztetett nyelveket

2013. december 10. 17:09

1 millió dollárt kapott a washingtoni Smithsonian Intézet Természettörténeti Múzeuma, hogy digitalizálja és ezzel megőrizze a kihalás szélén álló nyelveket.

A Smithsonian a londoni Arcadia Fund 1 millió dolláros felajánlásából foghat hozzá a hosszú távú munkához, amely a múzeum Nemzeti Néprajzi Archívumában található hanganyagok digitalizálását teszi lehetővé. A múzeum erről a múlt héten tett bejelentést. A Recovering Voices Initiative nevű program célja, hogy digitálisan is megörökítse és elérhetővé tegye a múzeum gyűjteményében levő hanganyagokat.

A washingtoni székhelyű intézményben összesen háromezer órányi hanganyagot és 35 ezer oldal átiratot őriznek. Ez az archívum a bennszülött nyelvek egyik legnagyobb gyűjteménye a világon. Több száz nyelvből és kultúrából maradtak fel anyagok, ezek az Antarktiszt kivéve az összes kontinenst lefedik. Az Arcadia Fund - amely eddig 250 millió dollárt osztott szét ezen célokra - a különböző, kihalás szélén álló nyelvek megőrzésén dolgozik.

Jelenleg nem tudni, hogy hány élő nyelv van a világon, a becslések 6 és 7 ezer közé teszik számukat, a húsz legnagyobb nyelvet a világ lakosságának fele beszéli. Szakértők szerint azonban 50-90 százalékuk kihalhat az évszázad végére. Ezek közül az egyik legismertebb az arámi, a Jézus által is beszélt nyelv akár egy vagy két generáción belül eltűnhet a Föld színéről, legutóbb pedig arra figyelmeztetett az UNESCO, hogy ugyanerre a sorsra juthat a mandzsu, amelyet alig százan beszélnek Kínában - holott a mandzsu egykoron az azonos nevű kisebbség által alapított Csing-dinasztia (1644-1911) hivatalos nyelveinek egyike volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár