2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a második világháborúról

2013. október 25. 12:18

1. A Pearl Harbor-i támadás idején az amerikai Secret Service rádöbbent, hogy nincs olyan golyóálló autójuk, amellyel biztonságosan el tudnák vinni Rooseveltet a Kongresszusba. Egy leleményes ügynök ekkor feleszmélt, hogy mégiscsak van egy, amit még 1931-ben foglaltak le Al Caponétől, így FDR a japán támadás másnapján a hírhedt maffiózó járgányát használta.

2. Calvin Graham volt a legfiatalabb amerikai katona a második világháborúban. A haditengerészetnél szolgáló 12 éves fiú idősebbnek hazudta magát, igazi kora csak 1942-ben, sebesülése után derült ki.

3. 1942-ben az amerikai rádiós műsorvezetők nem fogadhattak hallgatói kívánságokat, mivel a kormány attól félt, hogy a kémek így titkos üzeneteket tudnak eljuttatni a címzettekhez.

4. A Harmadik Birodalom kifejezést először Arthur Moeller van den Bruck használta 1923-as Das Dritte Reich című könyvében. Műve nagy hatással volt a nemzetiszocialistákra.

5. Az SD, azaz a párt és az SS titkosszolgálata „Kiscica Szalon” néven bordélyházat működtetett, ahol külföldi diplomaták fordultak meg. A szobákat lehallgatták, a prostituáltakat pedig kiképezték, hogy információkat tudjanak kicsalogatni "klienseiktől".

6. Japán és Oroszország soha nem kötött egymással békét a második világháborút követően a Kuril-szigetcsoport hovatartozása miatt.

7. Az 1923-ban született szovjet férfiak közel 80 százaléka nem élte túl a második világégést.

8. A második világháborúban a Szovjetunió veszítette a legtöbb embert: több mint 20 millióan (egyes becslések szerint 26 millióan) haltak meg a harcokban.

9. Niju hibakusha: így hívják japánul azokat, akik mindkét atomtámadást túlélték.

10. A Monopoly társasjáték segítségével több ezer szövetséges katonának sikerült megszöknie a német fogolytáborokból. A Vöröskereszt által küldött speciális dobozokban ugyanis pénzt, fémreszelőt, iránytűt és térképeket is elrejtettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár