2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A várt és rettegett háború

2013. október 9. 10:11 MTI

Megkezdődnek az 1. világháború centenáriumához kapcsolódó rendezvények csütörtökön az Osztrák Kulturális Fórum szervezésében A várt és rettegett háború című konferenciával, amely az 1914 nyarán kirobbant első nagy világégés politikai, katonai és kulturális összefüggéseivel foglalkozik.

A német nyelvű konferenciát az Osztrák Kulturális Fórum mellett a háborúk következményeinek vizsgálatára specializálódott, grazi székhelyű Ludwig Boltzmann Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia közösen szervezi az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában, a budavári, Országház utcai díszteremben (Jakobinus terem). Az előadók között vannak a téma ismert magyar és osztrák kutatói.

A 2014-es centenáriumi emlékévhez kapcsolódó rendezvényen szó lesz az Osztrák-Magyar Monarchia közös külpolitikájának és a magyar kormány álláspontjának ingadozásáról, a háború és a béke közötti lavírozásról, a bécsi és a budapesti parlamentben folyó ezzel kapcsolatos vitákról és a katonai helyzetről, amelynek részeként a korabeli titkosszolgálatok tevékenységéről is hallhatnak az érdeklődők. A konferencián előadások hallhatók az elképzelt háborúról és a különböző ellenségképekről a monarchia irodalmában - közölte az Osztrák Kulturális Fórum.

A nagy háború lehetőségét a 19-20. század fordulóján több nemzetközi feszültséggóc magában hordozta, így a marokkói krízis, a Líbiáért folyó olasz-török háború és a balkáni háborúk. A nemzetközi hatalmi viszonyok átrendeződése előrevetítette a feltörekvő államok - Németország, Olaszország, Egyesült Államok - térfoglalási kísérleteit. A válságban lévő instabil birodalmak - Oroszország, Oszmán Birodalom, Osztrák-Magyar Monarchia - átalakulása is jelentős változásoknak nyithatott utat. Mindeközben pedig egy robbanásszerű technikai fejlődés és társadalmi átalakulás is zajlott. A csütörtöki rendezvény előadásai ennek a világháborút megelőző feszült atmoszférának a politikai, katonai és kulturális oldalait kívánják bemutatni.

Ausztria 1976-ban nyitotta meg az Osztrák Kulturális Intézetet, amely 2001-től Osztrák Kulturális Fórum Budapest (OKF Budapest) néven képviseli az osztrák kultúrát Magyarországon, segíti a kulturális kapcsolatok fejlődését Magyarország, Ausztria és más országok között. Az OKF Budapest támogat művészeket, zenei, irodalmi, előadó- és képzőművészeti, illetve filmes projekteket, valamint tanácskozásokat szervez. Az OKF tevékenységében nagy jelentőségű az Ausztria által is támogatott iskolákkal és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemmel való együttműködés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár