2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befejeződött a Tádzs Mahalt inspiráló síremlék felújítása

2013. szeptember 19. 10:25 MTI

Újra régi fényében ragyog Humájun császár síremléke Újdelhiben: a világörökségi helyszínek közé tartozó 16. századi épületegyüttes a mogul építészet számos remekművét inspirálta, köztük a Tádzs Mahalt is.

Az Aga Khán Kulturális Alap és az ország kulturális emlékműveinek régészeti tanulmányozásáért, illetve megóvásáért felelős Archaeological Survey of India nevű hivatal együttműködésével megvalósult felújítás hat évig tartott. A munkálatok során egymillió kilogramm betont és több ezer négyzetméternyi cementet távolítottak el a sírból, annak bejárataiból, pavilonjaiból és elkerített területeiről.

A síremlékhez kapcsolódó, illetve annak közelében lévő épületeket is helyreállították. A restauráció befejezése alkalmából rendezett szerdai ceremónia díszvendége az indiai miniszterelnök, Manmohan Szingh volt. Az UNESCO szerint Humájun császár síremléke annak köszönheti kiemelkedő kulturális jelentőségét, hogy ez volt az első kert övezte sír az indiai szubkontinensen és kiváló példája a mogul építészet fejlődésének.

Humájun (1508-1556) volt India második mogul uralkodója. Síremlékét özvegye parancsára építették 1569-1570 folyamán, 14 évvel a császár halála után. Később az uralkodói család más tagjait is itt helyezték örök nyugalomra. A területen nagyjából 150 sír található.

A síremlék inspirálta az Agrában lévő Tádzs Mahalt, amelyet Sáh Dzsahán mogul uralkodó építtette feleségének 1631 és 1648 között. "Humájun beutazta az iszlám világot, különös tekintettel Perzsiára és Közép-Ázsiára, és olyan ötletekkel tért haza, amelyeket később a sírja megépítésénél is alkalmaztak" - húzta alá az UNESCO.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár