2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiemelték a nácik által elsüllyesztett brit ezüsthajó kincsét

2013. július 22. 13:33

Víz alatti régészek újabb, ezúttal 20 millió font értékű ezüstöt tártak fel egy brit kereskedelmi hajóról, amelyet egy német tengeralattjáró süllyesztett el 1941-ben.

A kifejezetten hajóroncsokra specializálódott amerikai cég, az Odyssey Marine Exploration által vezetett expedíció során összesen 2972 ezüstrudat emeltek ki. A vállalat közleménye szerint az összesen 150 millió brit font értékű, két részletben feltárt rakomány a „legnagyobb mennyiségű nemesfém, amelyet valaha felfedeztek a tengereken”.

A hatalmas kincsleletet a 123 méter hosszú, acéltestű brit kereskedelmi hajó, az 1941 februárjában elsüllyedt SS Gairsoppa fedélzetéről hozták a felszínre. A Gairsoppa kereskedelmi hajó volt, amelyet – miután leszakadt az őt védő konvojról – egy német tengeralattjáró torpedózott meg a második világháború idején.

A hajó az ír partoktól 450 kilométerre délnyugatra süllyedt el, alig 20 perc alatt, a főleg indiaiakból álló 85 fős legénységével a fedélzeten. A tragédiát – bár sokan elérték a mentőcsónakokat – csak a másodtiszt, Richard Ayres élte túl.

A hajót felkutatása 2011 nyarán kezdődött és már az év szeptemberében sikerült lokalizálni távirányítású víz alatti robot jármű segítségével. A Gairsoppa hatalmas ezüstkincsét most Bristolba szállították, a kincsek eladásából származó bevétel 80 százalékát az Odyssey, 20 százalékát pedig a brit kincstár kapja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár