2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborúra buzdíthatott a rejtélyes római isten

2013. július 10. 11:07

Az angliai Bishop Aucklandhoz (Durham megye) közeli római erődben nemrégiben megtalált 1800 évvel ezelőtti faragott emberfej egy helyi istené lehetett, vélik a régészek. A szakértők eddig nem tudták megnevezni a római-brit isten nevét, ám egyes vélemények szerint a harci kedv növelését várták tőle.

Az 1800 éves faragott kőfejet régészhallgatók fedezték fel a binchesteri római erőd szeméttelepén, amely valaha egy régi fürdőház lehetett. Az i. sz. 2-3. századból való homokkőfej Antenociticus kelta istenségre hasonlít, akit a helyiek nagy tiszteletben tartottak, s úgy vélték, hogy a háborúban lehet segítségükre.

1862-ben már felfedeztek egy hasonló fejábrázolást a Tyne folyó partján, a newcastle-i Benwellben; ezen az Antenociticus felirat volt olvasható. „A binchesteri fejet ott találtuk meg, ahol két évvel ezelőtt egy római oltár maradványaira bukkantunk” – mondta David Petts, a Durhami Egyetem régésze. „Úgy véljük, lehet valamilyen kapcsolat az istenfej és a fürdőházban lévő kis szentély között, az utóbbit az i. sz. 4. században használhattak utoljára” – tette hozzá.

„Valószínűleg ez egy római isten feje, akinek nem tudjuk a nevét, de elképesztő a hasonlóság közte és a benwelli Antenociticus-fej között” – húzta alá a kutató. Antenociticus egyike azon számos istennek, akiket szinte kizárólag Anglia északi határainál imádtak az ókor végén. A kutatók az ismeretlen nevű istent Geordie-istennek hívják, utalva az északkelet-angliai terület „becenevére”. „Elképzelhető, hogy őt a limes másik oldalán tisztelték, csak kultusza átkerülhetett a fal római oldalára” – magyarázta Petts. Antenociticus "helybéli" isteni voltát az is alátámasztja, hogy Anglia ezen részét kivéve egyetlen európai feliraton sem szerepel a neve. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár