2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban éhezett Jeruzsálem a zsidó háború alatt

2013. június 28. 13:01 MTI

Tárgyi bizonyítékokat találtak régészek arra, hogy mintegy kétezer évvel ezelőtt, a zsidó háború alatt a római csapatok ostromolta Jeruzsálemben szörnyű éhínség dúlt. A zsidó lakosok a föld alatti járatokban titokban próbálták magukhoz venni azt a kis élelmet, amely még megmaradt nekik.

Az Izraeli Régiségügyi Hivatal (IAA) bejelentése szerint főzőedényekre és kerámialámpákra bukkantak egy ókori, a Nyugati Fal közelében húzódó jeruzsálemi ciszternában. A szakemberek úgy vélik, hogy a tárgyakat zsidó lakosok hagyták hátra, akik a i. sz. 66-70 közötti háború idején a föld alatti járatban, titokban próbálták magukhoz venni azt a kis élelmet, amely még megmaradt nekik.

"Ez az első alkalom, hogy olyan régészeti leletek akadtak a kezünkbe, amelyek kapcsolatba hozhatók a Jeruzsálemet sújtó éhínséggel" - közölte Eli Shukron, az IAA ásatási igazgatója. A római uralom elleni nagy zsidó lázadás 66-ban tört ki. A rómaiak végül leverték a felkelést, visszafoglalták Jeruzsálemet, amit nagy mészárlás követett, majd kifosztották és romba döntötték a város nagy részét is.

"A főzőedények és az olajlámpások jelenléte azt sugallja, hogy aki tehette, a föld alatti titkos ciszternákban próbálta elfogyasztani az oda rejtett élelmet anélkül, hogy mások észrevehették volna. Mindez egybevág Josephus beszámolóival" - jegyezte meg az igazgató.

Josephus Flavius - eredeti nevén Joszéf ben Mattitjáhu - zsidó történetíró és hadvezér volt (37-100). Munkái, melyek nagy részét görögül írta, az ókorkutatás legfontosabb forrásai közé tartoznak. Legfontosabb műve A zsidó háború, amelyben gondolatokban és érzelmekben gazdag leírást nyújtott a rómaiak ostromáról, egyúttal részletesen tudósított a háborút kísérő rettenetes éhínségről is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár