2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római öntözéses rendszert használ egy mai palesztinai falu

2013. április 17. 17:56 MTI

Római kori földművelési rendszerének megőrzéséért fel akar kerülni az UNESCO világörökségi listájára a Betlehemtől öt kilométerre lévő ciszjordániai Battir nevű falu. A településen napjainkban is az ókori Róma teraszos, öntözéses rendszerével termelik az élelmet, épen maradtak és ma is működnek a kétezer éves teraszok és vízelvezető csatornák.

A falu az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetétől (UNESCO) azt kéri, hogy vegye fel a világörökség helyszíneinek listájára, mert ez segítené őket kultúrájuk és hagyományaik megőrzésében. A domboldalakon évezredekkel ezelőtt emberi munkával kialakított teraszokat a családok ma is megosztják egymás között. A puszta kezükkel művelt földekhez a falu öregjei reggelente meghatározzák a földek vízszükségletét, elosztják a falu forrásának vizét.

Nemcsak eszmei, hanem gyakorlati jelentősége is lenne számukra a listára kerülésnek: a festői falu lakói szemben állnak azokkal az izraeli tervekkel, amelyek átvezetnék földjeiken a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó falat, és úgy vélik, megmentené kertjeiket a környék izraeli telepeseinek terjeszkedésével szemben is - olvasható az al-Dzsazíra hírtelevízió honlapján.

Battir földjein már a vaskorban is éltek. A Krisztus utáni 2. században, a Bar Kohba felkelés idején fontos szerepe volt a Béitár nevű zsidó falunak, a mai település elődjének. A bizánci és az iszlám időkben is lakták, bár lakossága, illetve a lakosok vallása kicserélődött. A terület 1948 és 1967 között a tűzszüneti vonal jordániai oldalára került, bár a falu lakói művelhették az izraeli oldalon maradt földjeiket, cserébe az ott haladó Jaffa-Jeruzsálem vasútvonal őrzéséért. A falu mintegy négyezer lakosa 1995 óta a Palesztin Hatóság alá tartozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár