2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felrajzolják az újkori Facebookot

2013. június 28. 16:07

Az online közösségi hálózatok és a modern adathalászati technikák lehetővé teszik a mai kutatók számára, hogy valós időben nyomon követhessék az egyes gondolatok, eszmék hatását és terjedését a különböző újkori gondolkodók között. Azonban a darabkák összerakása sokkal trükkösebb, mint azt első blikkre gondolnánk, hiszen a 16-17. századi tudósok sajnos Facebook-posztok helyett még postai úton tudatták egymással, mit is gondolnak a nagyvilágról.

A Six Degrees of Francis Bacon nevű új projekt célja, hogy összegyűjtse az újkor ismert kapcsolatait, s egy hatalmas vizuális hálózati térképen nyomon kövesse a különböző ötletek, gondolatok, képek terjedését a vallási türelem ideájától kezdve a vérkeringés első kigondolásáig. Könyvekből, cikkekből, kéziratokból és egyéb dokumentumokból kihámozott, a kapcsolatokra utaló bizonyítékok alapján a projekt kutatói már 19 millió potenciális kapcsolódási pontot rajzoltak fel mintegy 6 ezer korabeli gondolkodó, például – csak hogy a legnagyobbakat említsük – Isaac Newton, Francis Bacon vagy William Shakespeare között.

„Bacon facebookos posztját lehet, hogy nem lájkolta vagy osztotta volna meg Shakespeare, de valami módon bizonyára kifejezte véleményét munkásságával kapcsolatban. A kora újkori "social network" megértéséhez és felvázolásához még hosszú az út, amelyben az előbb említett koponyák vagy bármely tudós elejtett vicce, hivatkozása, kritikája hasznos információt jelenthet számunkra” – mondta el a projektről Christopher Warren, a Pennsylvania állambeli Carnegie Mellon University tanára.

A projekt neve a „Six Degrees of Kevin Bacon” nevű játékból származik, amelynek az a célja, hogy bármely színész vagy színésznő között hat lépésben kapcsolatot találjunk. A játék a „Six degrees of separation” (A különválás hat fokozata) elvén működik, amely szerint a bolygón élő bármely két ember között nem több mint öt ismerősből álló lánc segítségével kapcsolatot lehet találni – bár azt hozzá kell tenni, hogy az állítás bizonyítása még nem sikerült teljesen kielégítően.

A kutatás honlapja szerint a munka közösen folyik a diákok és tanáraik között és nyitottak bármely észrevétel felé, hiszen hivatalosan Warren és kollégái még arra a kérdésre sem találtak megfelelő választ, hogy mit értenek kapcsolat alatt. „Például, ha valaki ír egy könyvében egy híres tudósnál történő látogatásról, azonban a tudós meg sem említi őt, az bizony elég egyoldalú bizonyíték” – mondta Warren. „Az emberek hazudnak, továbbá ha egy találkozás egyvalaki számára rendkívüli fontossággal bír, a másik lehet, hogy már aznap este elfelejti. Mélyre kell ásnunk a kultúrában és a motivációk tengerében, hogy megértsük, mi is folyhatott a több száz évvel ezelőtti Facebookon” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár