2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiemelik Feketeszakáll ágyúit

2013. június 13. 09:31

Sajtóértesülések szerint még idén nyáron kiemelhetik Feketeszakáll kalózhajójának nyolc megmaradt ágyúját az észak-karolinai Beaufort Inlet partjai mellett – számolt be a Livescience tudományos hírportál.

Feketeszakáll, eredeti nevén Edward Teach (vagy Thatch) az 1700-as évek elején gyötörte jelenlétével az Atlanti-óceán utasait. Fiatalkoráról kevés információ maradt fenn. Az angliai Bristol városában születhetett 1680-ban, pályájának csúcspontján négy hajót és 300 kalózt irányított. Feltételezések szerint 1717-ben, Martinique szigeténél támadt rá a La Concorde francia rabszolgaszállító hajóra. Flottájának legújabb díszét Anna királyné bosszúja névre keresztelte, amellyel azonban a Beaufort-öbölnél nemsokára zátonyra futott. Feketeszakáll kimenekült a süllyedő hajóból, de a Királyi Haditengerészet önkéntesei rátaláltak és egy ütközet során 1718-ban megölték.

Feketeszakáll zászlóshajójából, az Anna királyné bosszújából (Queen Anne's Revenge) 1996-os felfedezése óta több mint 250 ezer tárgyi leletet nyertek ki. Az expedíciót vezető Mark Wilde-Ramsing szerint Feketeszakáll a többi kalózhoz hasonlóan nem akarta a megtámadott hajókat elsüllyeszteni, csak rájuk akart ijeszteni a mielőbbi megadás érdekében, így a megfélemlítés során a vasat, üveget és ólmot tartalmazó lövedékek nagyon hatékonyak lehettek. A gránátokat akkor dobták át a másik hajó fedélzetére, amikor az már elég közel volt.

Emelik az ágyút (2011. október)

Az észak-karolinai Kulturális Erőforrások Osztályáról Fay Mitchell a Livescience-nek nyilatkozva elmondta, hogy eddig a lelőhely 55 százalékát tárták fel, a cél pedig az, hogy 2014-re befejezzék a kutatást. A kutatócsapat reményei szerint már a héten sikerül kiemelniük három ágyút az Anna királyné bosszúja fedélzetéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár