2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jó hatással volt az eső az emberi elmére

2013. május 23. 19:14

Dél-Afrika klímája egykoron sokkal csapadékosabb volt, mint manapság, ami kutatók szerint összefüggésbe hozható az emberiség technikai fejlődésével is.

A Nature Communications május 21-i számában közölt tanulmány szerint az őskorban szoros kapcsolat volt a klímaváltozás és az új technikai vívmányok megjelenése között. Az emberi elmére jótékony hatással volt a csapadékosabb időjárás, eleink ekkor számos új eszközt fedeztek fel és a szimbolika is megjelent a falfestményekben.

Martin Ziegler, a Cardiff Egyetem kutatója szerint először sikerült valódi bizonyítékot találni arra, hogy az emberi innováció szorosan összefügg a klímaváltozással. Ezen periódusok előtt az emberiség még primitívnek számított, és a legbonyolultabb eszköze a marokkő (szakóca) volt. A későbbi, jóval több csapadékot hozó időszakokban azonban – mutatják a fosszíliák – egyre bonyolultabb kő-és csonteszközök jelentek meg, a falfestmények szimbólumai pedig azt sugallják, hogy a nyelv is változáson esett át.

A Ziegler vezette kutatócsapat Dél-Afrika elmúlt százezer évének időjárását rekonstruálta, amihez part menti üledékrétegeket vizsgáltak meg. Zieglerék növényágyak maradványaira utaló nyomokra bukkantak az időszámításunk előtt 71 ezerig, illetve a 64 ezer és 59 ezer közötti időszakból, s mint megtudták, ekkor jelentek meg az ékszerként és díszítőelemként funkcionáló kagylók is. A kutatásból az is kiderült, hogy a csapadékos periódusok technikai fejlődéseit valószínűleg a hidegebb északi területekről délre vándorló közösségek érkezése segítette elő, ami versenyt eredményezett közöttük és a kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésével járt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár