2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szent Márton Témaparkot avattak Szombathelyen

2012. október 19. 16:32 MTI

Felavatták pénteken a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia urvarán létrehozott Szent Márton Témaparkot. A témapark a Szent Márton kulturális sétaút fogadóállomása, az állandó kiállítás pedig az ókori Savaria emlékeit vonultatja fel, Szent Mártont állítva a középpontba - mondta el a megnyitón Kiss Péter, a Savaria Múzeum régésze, aki "történelmi időutazásra" hívta meg a jelenlévőket.

A témaparkba belépve elsőként egy római kori városmakettet tekinthet meg a látogató, melynek segítségével képet alkothat arról, hogy is nézett ki egykoron Savaria. A Kálvária domb lábánál húzódó római kori temetőrészlet rekonstrukcióján keresztül vezet tovább az út, majd a római kori város egyik legnagyobb épületét, a színházat és annak történetét mutatja be. A rövid séta során felvillan az egykori gladiátorok élete, Nemesis kultusza és az antik orvoslás.

A témapark egy másik állomásán a fazekasság emlékei, köztük két római kori kemence, és az abban előállított termékek is láthatók, majd Silvanus kultusza és a Kálvária-dombon művelt szőlők emléke elevenedik meg.

Végül az utazás utolsó állomása a Kálvária-dombon egykor élt remeték lakóhelyét mutatja be egy épített rom segítségével. Kiss Péter régész elmondása szerint az 1700-as évek közepétől az 1900-as évek elejéig éltek a dombon remeték. A remeteséget II. József betiltotta, de továbbra is ugyanazokban az épületekben éltek, a helyi templomokban szolgáltak, nem tartoztak ugyan szerzetesrendhez, de valójában szerzetesi életet éltek.

A Szent Márton Témapark felépítését a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 146 ezer eurós uniós pályázati támogatásból finanszírozták, a projektben hat magyar és kilenc szlovén partner működött együtt.

A témapark ingyenesen látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár