2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pannóniai városok konferenciája Szombathelyen

2011. október 26. 10:07 MTI

Megkezdődött Szombathelyen a Noricum-Pannóniai Autonóm Városok Konferenciája, melynek fókuszában a az ókori városok temetkezési szokásai állnak.

A négynapos nemzetközi konferencián az ókori városok kutatói számolnak be tudományos munkájuk legfrissebb eredményeiről. A konferenciára Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek előadók, résztvevők.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere a konferencia résztvevőit köszöntve arról szólt, hogy a tudományos tanácskozásnak nem is lehetne jobb színhelye, mint a Claudius császár által alapított, kétezer éves Savaria, vagyis Szombathely. Emlékeztetett arra, hogy a császár akarata szerint felépített városban a római légió kiszolgált katonáit telepítették le és a település azóta is városként működik.

Nagy Zoltán, Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője arról szólt, hogy az idei évre két nagy tervük volt: az Iseum megnyitása és egy nemzetközi konferencia megrendezése, mindkettő megvalósult.

Az uniós pályázati pénzből felépült Iseumban ugyan még a jövő feladata az állandó kiállítás anyagának összeállítása, amelyhez 800 múzeumi tárgyat kölcsönöz a Savaria Múzeum, ám ettől eltekintve is a résztvevők figyelmébe ajánlotta a maga nemében páratlannak mondható épületegyüttest. Nagy Zoltán megnyitójában szólt arról is, a négy nap programjában szerepel az előző konferenciák anyagát tartalmazó kötet bemutatása is.

Noricum és Pannónia római provinciák, a mai Magyarország, Horvátország, Szlovénia, részben Szerbia és Ausztria területére eső önálló közigazgatással rendelkező tartományok voltak. A két szomszédos provinciában 35 autonóm város volt, amelyekben vagy római polgárok telepedtek le, vagy veteránok számára alapítottak, vagy egyszerűen romanizált bennszülöttek településeiként emeltek városi rangra.

A Norcium-Pannóniai Autonóm Városok konferenciáit 1999-től kezdve háromévente rendezik meg változó helyszínnel; az elsőnek Ljubljana adott otthont, majd 2002-ben Budapesten és Komáromban tartották, 2005-ben az ausztriai Sankt Pölten, 2008-ban pedig a szlovéniai Celje látta vendégül. A tudományos tanácskozáson az előadások német és angol nyelven hangzanak el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár