2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy szinte teljesen ép ókori hajót találtak egy francia kikötőben

2012. szeptember 6. 13:30

Francia régészek római kori hajóroncsra bukkantak a dél-franciaországi város, Antibes kikötőjének feltárása során. A 15 méter hosszú hajót az oldalára fordulva, 1,6 méterrel a tengerszint alatt találták meg az Inrap kutatóintézet szakemberei.

A maradványok között megtalálták a hajógerincet és számos deszka is előkerült, amit több ezer – ólommal „megtámogatott” – faszeg tartott meg. A roncs eredetileg egy közepes méretű, (20-22 méter hosszú, 6-7 méter széles, körülbelül 3 méter magas) kereskedelmi célokra használt vitorlás volt, s jórészt fenyőfából készült. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit szállított.

A ión törzsekhez tartozó, így az athéniakkal közelebbi rokonságban álló phókisziak (más néven phókaiaiak) Kisázsia partjairól, a mai Törökország területéről érkeztek a mai Marseille területére. Massalia alapításával a görögök hozták létre az első igazi várost a mai Franciaország területén, amelyet akkoriban a kelta gallok lakták.

Antibes városát az időszámításunk előtti ötödik vagy negyedik században alapították a marseille-i görög telepesek és ők adták neki az Antipolis nevet. Antipolis jelentősége vitathatatlan, mivel a tengerparti város kötötte össze Marseille-t az itáliai partokkal. A Saint-Roch-i öbölhöz hasonlóan a városnak természetes kikötője volt. Prosperálását a görögök idején és római korban is annak köszönhette, hogy a kikötőben intenzív tengeri kereskedelem folyt, de komoly bevételre tett szert a halsózásból és a garum nevű halszósz előállításából is.

Az Institut national de recherche archéologique préventive (Inrap, Előzetes Régészeti Kutatások Intézete) régészei jelenleg egy ötezer négyzetméteres területen végeznek feltárást az i.e. 3. század és az i.sz. 6. század közötti rétegeken. Eddig több tízezer tárgyat sikerült felszínre hozni, aminek köszönhetően a szakemberek még pontosabb képet kaphattak az ókori tengerészek mindennapjairól illetve a kereskedelmi hajózás természetéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár