Fűszerként is használhatták a csokit a maják
2012. augusztus 7. 09:07
A régészek állítása szerint 2500 éves csokoládé nyomait találták meg egy tányéron a Yucatán-félszigeten. Az ősi maradék nem csészében vagy pohárhoz hasonló eszközön, hanem tányéron való felfedezése a kutatók szerint arra enged következtetni, hogy a csokoládét szilárd ételhez adott fűszerként vagy szószként is használhatták.
Korábban
A szakértők már régóta úgy vélekednek, hogy a kakaóbabot az európai hódítást megelőző évszázadok indián kultúrájában főként italként használták fel. A babok összezúzása és erjesztése után elkészült nedűt elsősorban az elit számára tartották fenn.
Azonban az új felfedezést követően a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet bejelentette, kutatásaik szerint bővebb volt a csokoládé felhasználási köre az ősi Mexikóban. A mai közép-amerikai ország hagyományos ételkultúrájának lehettek olyan ősi gyökerei, amelyben a húsokat csokoládé alapú szósszal tálalták.
Csokoládé nyomaira utaló kémiai vegyületeket már találtak egy tányérhoz hasonló eszközön még 2001-ben a Yucatán-félszigetbeli Paso del Macho-i ásatási területen. Később a maradványokat a Mississippi állambeli Jacksonban lévő Millsaps College szakértőinek segítségével vizsgálat alá vették. A tesztek a teobromin és a koffein vegyületek jelenlétét mutatták ki, amely jól jelzi a kakaó használatát, állítja az egyetem.
„Minden bizonnyal ezek igen érdekes eredmények” – mondta John S. Henderson, a Cornell Egyetem antropológiaprofesszora, aki az ősi csokoládé történetének egyik legkiválóbb szakembere. Henderson, aki nem vett részt a Paso del Macho projektben, elmondta: „úgy vélem, az a következtetés, hogy a kakaót szószként is használhatták, helyes, bár más lehetőséget is el tudok képzelni”, majd a kakaó fűszerként való használatára utalt.
A maradványok az i. e. 500 körüli időkből valók, azonban nem ezek a csokoládé legrégebbi nyomai Mexikóban, amiket eddig felfedeztek. A Yucatán-félsziget nyugati felében lévő Chiapasban megtalált, az olmék kultúrához tartozó csokoládényomok ezer évvel is idősebbek lehetnek. Azonban nem ez jelenti a mexikói konyha legalsó gyökereit, mivel a csokoládé fontossága sokkal mélyebbre nyúlik vissza a múltban.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
nyár
Múlt-kor magazin 2022
- Lacikonyhák és társaik
- A gumigyártás és árnyoldalai
- A spanyol polgárháború külföldi önkéntesei
- A szabin nők közbelépése
- Hét híres fal
- Fugger Mária, a Pálffy család nagyasszonya
- Lajos Ágost és Marie Antoinette egybekelése
- A zalaújvári Festetics-kastély
- Horthy István és Edelsheim Gyulai Ilona esküvője
- Máig nem heverte ki teljesen a spanyol nép a polgárháborút tegnap
- Szinte egész életét a humanitárius tevékenységnek szentelte id. Antall József tegnap
- Évszázadok nyomában – Olaszország történelmi látnivalói tegnap
- Néhány rendtársa szerint az ördögtől kapta látomásait Ávilai Szent Teréz tegnap
- A gyógynövényektől a penészen át a higiénikus sebellátásig tegnap
- Tiltott szernek számít az agárversenyeken a népszerű potencianövelő 2024.03.27.
- Visszautasította a nemesi címet a szerénységéről híres Röntgen 2024.03.27.
- Bordélyház is szolgált az amiens-i német börtön foglyainak menedékéül 2024.03.27.