2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ezerarcú Walter Raleigh

2012. július 19. 16:03

Udvaronc, katona, felfedező, gyarmatosító, tudós, családos ember, különc: Erzsébet királynő kedvence sok szerepet játszott élete során, s ahogy a jövőből meg tudjuk ítélni, legtöbbször a megfelelőt, a megfelelő időben és helyen.

Senki sem kételkedik abban, hogy Sir Walter Raleigh a 16. századi Anglia egyik jelentős alakja. Jelentőségének természete azonban időről időre változott, és ezek a változások jól tükröződnek a férfi imázsában, mi több, nevének helyesírásában és kiejtésében is. Az önreprezentáció a siker fontos eleme, sőt úgy tűnik, követelmény a 16-17. századi szigetországban. A történészek és egyéb szakemberek is egyetértenek abban, hogy a színház és a teatralitás igen jelentős szerepet játszott az Erzsébet-kori kultúrában. A hírnév alakítása és a szerepjáték állt a központban az olyan ambiciózus embernél is, mint amilyen Raleigh volt.

Raleigh nevének alakításában nagy szerepe volt egyik követőjének, az író és földrajztudós Richard Hakluytnak is, aki létrehozott egy angol tengerjáró hagyományt Alfréd király idejétől kezdődően egészen Raleigh tengerészeiig bezárólag. Kolumbusz hőstette nagy kihívást jelentett Hakluytnak, azonban megtalálta rá az általa megfelelőnek ítélt angol párhuzamot Sir Hugh Willoughby képében, aki 1554-ben Lappföldön halt meg, miközben az északkeleti átjárót kereste.

Számos oka volt, hogy Raleigh a vitéz angol lovag ideális reneszánsz változatává válhatott. Délceg és jóképű szárazföldi és haditengerészeti parancsnok volt. Expedíciót vezetett Írországba és az Újvilágba és kezdettől támogatta a letelepedést. Egy ideig az angol királynő kedvencének mondhatta magát. Különösen kitűnt az írás művészetében is. A Guyana felfedezése című 1596-os könyve olyan népszerű volt, hogy négy kiadást élt meg egy éven belül, és szinte azonnal több nyelvre is lefordították. Mint minden más tevékenységet, Raleigh az írást is határtalan (néha dühbe forduló) lendülettel végezte. A legambiciózusabb projektje az 1614-ben megjelent, közel egy millió szóból álló Világtörténet volt, amelyet hosszú börtönévei alatt (1603-1616) írt.

A Raleigh művei felé mutatott tisztelet részben abból ered, ahogyan az író a lovagiasság allegóriáját értelmezte. Verziója két fő komponensből állt, amelyek mindegyikében igazán jeleskedett. Az első a nép abszolút uralkodójának magasztalása, a második pedig a spanyolok iránt érzett mérhetetlen gyűlölet. Az utóbbi több formában is kiteljesedett, például az angol és a spanyol gyarmatosítás vagy a spanyol paráznaság és a szigetország szűz királynőjének párosításában és összehasonlításában.

A lovagiasság allegóriája, amelybe egész életén át öltözött, a halála pontján érte el a tetőpontot. 1618. október 29-én az akasztófa alatt elmondott szavaiból mindez jól tetten érhető. Az volt a kívánsága, hogy mindenki buzgón imádkozzon érte, a tengerészért, a katonáért és udvaroncért, kinek egész élete hiúságban telt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár