2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Omladozik Husz János szülőháza

2012. július 5. 15:17

Bizonytalan Husz János (1369-1415) cseh pap és vallásújító egykori dél-csehországi szülőházának sorsa, mert a felújítási munkálatokra a Csehszlovák Huszita Egyháznak nem sikerült megszereznie a remélt európai uniós támogatást.

A Husinec városkában álló ház és a hozzá tartozó történelmi épületek, amelyeknek tulajdonosa a helyi önkormányzat, - a Lidové Noviny című prágai lap szerint - nagyon rossz állapotban vannak.

Bár Petr Tesárek polgármester szerint a helyreállítási munkálatokra, illetve a huszitizmus alapítójaként tisztelt Husz János örökségét felvonultató tárlat megújítására 50-60 millió korona (500-600 millió forint) is elegendő lenne, a huszita egyház az idei év elején 113 millió koronás támogatást kért a kulturális minisztérium közvetítésével az EU-alapokból, a pénzt azonban nem kapta meg.

A cseh sajtó által "megalomán" tervnek minősített huszita egyházi elképzelés romokban hever, s jelenleg senki sem tudja megmondani, hogy sikerül-e az emlékhelyet legalább 2015-ig rendbe tenni, amikor Csehország Husz János máglyahalálának 600 évfordulójára fog emlékezni. Sem a huszita egyháznak, sem a városi önkormányzatnak nincs pénze jelenleg a felújításra.

A huszita egyház egyébként azért emelte a feltétlenül szükségesnek a duplájára a felújítási költségek összegét, mert a szabályok szerint csak a 100 millió koronát meghaladó összegű projektekhez lehet uniós támogatást kérni. Az egyház döntése a cseh sajtóban már akkor bírálatokat váltott ki.

"Projektünket ugyan jónak minősítették, de a bizottság még jobbnak látszó projekteket is talált, s választott ki támogatásra méltónak" - mondta Jaromír Talír volt kulturális miniszter, aki a husineci emlékhely felújításának koordinátora.

Tomás Butta, a huszita egyház pátriárkája elismeri a problémákat, s úgy véli, az államnak kellene megmentenie a helyzetet. "Mi úgy gondoljuk, hogy Husz János olyan jelentős személyisége a cseh történelemnek, hogy szülőházának felújításából az állam is kivehetné részét" - nyilatkozta a Lidové Novinynek Butta.

A csehszlovák huszita egyháznak már sikerült részben önerőből, részben különböző támogatások révén az elmúlt években felújítania az épület tetejének egy részét, a homlokzatot és az udvart, de továbbra is szükség van egy nagyobb volumenű rekonstrukcióra.

A katolikus egyház megreformálásáért küzdő Husz Jánost a konstanci zsinat eretneknek nyilvánította, és 1415. július 6-án máglyán elégették. Husz halálának évfordulója Csehországban állami ünnep és munkaszüneti nap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár