2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizonytalan a kínai Nagy Fal sorsa

2012. június 26. 13:30

Új részeket nyithatnak meg a kínai Nagy Falból, enyhítendő a turisták által megszállt falszakaszokra nehezedő nyomást. A fal vészesen pusztul, tíz kilométerből öt mára teljesen eltűnt.

Nehéz elhinni, hogy a világ legnagyobb – az eredetileg véltnél több mint kétszer olyan hosszú –, emberi kéz alkotta építményét a túlzsúfoltság veszélyezteti: márpedig ez a helyzet a kínai Nagy Fal esetében. A nagy érdeklődésre való tekintettel Peking a múlt héten bejelentette: két olyan részt nyitnak meg a turisták előtt, amely eddig gondosan el volt zárva az érdeklődő szempárok elől. A városi tisztviselők a Xinhua hírügynökséggel azt közölték, hogy a négy látogatható rész egyszerűen túl zsúfolt hétvégenként és az ünnepnapok alkalmával, az emberek felmásznak rájuk, megrongálva ezzel a falakat.

A Pekingi Kulturális Emlékek Hivatalának tájékoztatása szerint a Huanghuacseng és a Hofangkou elnevezésű szakaszokat fogják megnyitni a szükséges renoválási munkálatok végeztével. A hivatal vezetője, Kung Fancse szerint ez a fal megóvását szolgálja, mivel a látogathatóvá váló területek enyhítik a már meglevő, és a turisták által "sanyargatott" részekre nehezedő nyomást.

A lépéssel azonban nem oldódik meg egy csapásra a kínai Nagy Fal többi gondja: Kína-szerte komoly problémákkal találkoznak a fal karbantartói, úgy mint a vandálok pusztításai, a falak közelében végzett illegális bányászat, és a homokviharok jelentette veszély. A kínai Nagy Fal Társaság 2006-os becslése szerint a fal 20 százaléka van „elfogadható” állapotban, egyharmada romokban áll, a maradék pedig hamarosan elenyészhet.

Az örökségvédők számára leküzdhetetlen akadályt jelent a fal mérete, az i.e. 3. századtól 1644-ig épülő hatalmas építmény ugyanis 11 tartományon keresztül húzódik. A kövekből, téglákból, döngölt földből, fából és egyéb anyagból megépült fal keleti-nyugati irányú, s Kína északi részén fut keresztül. Eredetileg azért épült, hogy feltartóztassák vele a birodalom területére be-betörő nomád törzseket. Néhány szakasz már az i.e. 7. században is megépült, a legláthatóbb részek azonban a Ming-dinasztia idejére keltezhetők. A 2009-es becslések 8850 kilométerben állapították meg a fal hosszát, azóta viszont kiderült, hogy a kínai Nagy Fal eredetileg ennek a kétszerese, 21196 kilométer hosszú volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár