2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a fejbe lőtt Lincolnhoz elsőként odaérő orvos jelentését

2012. június 6. 15:19 MTI

Megtalálták azt a rég elveszett jelentést, amelyet az 1865. április 14-én halálosan megsebesített Abraham Lincoln amerikai elnökhöz elsőként odaérkező orvos készített.

A washingtoni Ford színház elnöki páholyába sietve, Charles Leale a földön fekve talált rá Lincolnra. Az orvos azonnal brandyt és vizet hozatott az eszméletlenül fekvő elnökhöz. A szakember rég elveszett jelentését, amelyben a halálosan megsebesített elnök megmentéséért tett erőfeszítéseit írta le, a múlt hónapban találták meg a Nemzeti Archívumban (National Archives) őrzött dobozok egyikében.

Az orvos mindössze 12 méterre ült Lincolntól az 1865. április 14-én bekövetkezett végzetes estén. Leale látta, ahogy a merénylő, John Wilkes Booth a színpadra ugrik és meglóbálja tőrét, majd hallotta a kiáltást, hogy "az elnököt megölték". Az orvos utat tört magának a tömegben abban a hitben, hogy Lincolnt leszúrták, ezért a páholyba érve felszólította a jelen lévőket, hogy vágják le a kabátot az elnökről.

"Elkezdtem megvizsgálni a fejét (mivel a válla mellett nem találtam sérülést) és hamarosan kitapintottam egy nagy véralvadékot, amely nagyjából két és fél centiméterrel a nyakszirtcsonton futó felső tarkóvonal alatt húzódott. Az alvadékot könnyedén elmozdítottam, majd a bal kezem kisujját becsúsztattam a lövedék által okozott, tökéletesen sima felületű lyukba, és megállapítottam, hogy a golyó behatolt az agyvelőbe" - írta jelentésében.

Az orvosi jelentést a tragédiát követően vélhetően iktatták és bedobozolták, így 147 éve nem látta senki. Az Abraham Lincoln által írt, vagy neki szánt dokumentumok azonosításával és publikálásával foglalkozó Papers of Abraham Lincoln elnevezésű projekt kutatójaként tevékenykedő Helena Iles Papaioannou az amerikai hadsereg egészségügyi alakulatainak főparancsnoka által jegyzett, 1865 áprilisából származó dokumentumok között bukkant rá Leale beszámolójára.

"Ami igazán elképesztő a jelentésben, az az érezhető rögtönzés és a kizárólag tényekre szorítkozó, orvosi megközelítés" - hangoztatta Daniel Stowell, a projekt vezetője. Leale, aki mindössze 23 esztendős volt, és hat hete szolgált katonai sebészként a merénylet napján, nem beszélt vagy írt többé az élményeiről egészen 1909-ig, amikor beszédet mondott a Lincoln születésének századik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár