2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor majdnem magyar lett a pápa

2012. április 24. 14:07

1513-ben ezen a napon jelölték a pápai trónra Bakócz Tamás esztergomi érseket. Bakócz volt az egyetlen olyan magyar pap, akinek komoly esélye volt arra, hogy elfoglalja Szent Péter trónját.

Bakócz Tamás egy erdődi kerékgyártó jobbágy fia volt. Műveltséget szerezve Mátyás kancelláriájába került. Humanista műveltségével és ügyességével nagy befolyást szerzett a királyi udvarban. Mátyás halála után kiterjedt birtokszerzési akcióba kezdett.

Mint esztergomi érsek (1498), részben családtagjainak szerzett különböző egyházi méltóságokat, s visszaélve kancelláriai pozíciójával, előszeretettel kötött örökösödési szerződést a kihaló családok tagjaival. A pápai tisztséget is megcélozta. Amikor 1512-ben bevonult Rómába, II. Gyula pápa is elcsodálkozott mérhetetlen gazdagságán. Pápává azonban nem őt, hanem X. Leó néven egy Medicit választottak meg (1513).

Pápai legátusként kárpótlásul megbízást kapott egy török elleni keresztes hadjárat megszervezésére. Ez torkollott az 1514. évi Dózsa-féle parasztháborúba. Az igazi nemesek mindvégig irigységgel szemlélték, hogyan szerez ez a jobbágyivadék - hivatali és politikai hatalma révén - hatalmas birtokokat. 1514 után mindazonáltal hanyatlott befolyása; főként, hogy Szapolyai János őt tekintette legnagyobb ellenfelének. Bakócz Tamás 1521-ben halt meg.

Korabeli feljegyzések szerint csak ezüstből 300 mázsát találtak hagyatékában, amit természetesen az urak lefoglaltattak. Lajos királynak a török elleni hadicélokra, a végvárak megerősítésére 40 ezer aranyat hagyott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár