2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Besúgó volt a református püspökhelyettes

2012. április 16. 17:16 MTI

Először 1962-től Sandu (Sanyi), majd később Lugojanu (Lugosi) fedőnéven jelentett a Szekuritáténak - a román kommunista diktatúra titkosszolgálatának - Higyed István nyugalmazott lugosi lelkész, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület egykori püspökhelyettese.

Az információt Tőkés László kérésére fedte fel a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS). Az európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményéhez csatolta a CNSAS iratát, és Higyed István saját kezű együttműködési nyilatkozatának a másolatát. Az iratokból kiderül, Higyed Istvánt 1962-ben vonta besúgói közé a román kommunista politikai rendőrség. Feltehetően zsarolás következményében vállalta az együttműködést, hiszen a dokumentumban a korábbi, "a szocialista ideológiával szembeni ellenséges kirohanásai" megbánásáról is nyilatkozik. "Ezen nyilatkozatot önmagam rehabilitálása szándékával adom, hogy bebizonyítsam az állami szerveknek: nem vagyok ellenség, és megértettem az élet útját a szocializmus felé" - áll az 1962 augusztusában keltezett besúgói nyilatkozatban.

Higyed István a nyilatkozat írásakor a román-magyar államhatár közelében, Székelyhídon szolgált esperesként, ám nem sokkal később egyházkerületi főjegyzővé, Buthi Sándor püspök helyettesévé nevezték ki. A tisztséget 1967 őszéig töltötte be, ekkor az elhunyt Buthi Sándor utódja, Papp László püspök Lugosra helyezte ki. Higyed István a bánsági városban szolgált nyugdíjazásáig.

A lugosi lelkész kollaborációja nem volt ismeretlen a közelmúlt kutatásával foglalkozók számára. Molnár János egyháztörténész a Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvsorozatának I. kötetében leírta, a Szekuritáté 1987 januárjában elfogadott intézkedési tervében a Lugojanul fedőnevű lelkész azt a feladatot kapta, hogy térképezze fel Tőkés László környezetét, 1989 szeptemberében pedig Tőkés Lászlónak a nemzetközi vallási szervezeteknél történő befeketítését kapta feladatul. 1989 novemberében Tőkés László temesvári gyülekezetébe nevezte ki őt a püspök, a lelkészi hivatalt azonban nem sikerült átvennie, mert a temesvári gyülekezet kiállt Tőkés László mellett.

"Higyed István esete beszédes módon példázza, hogy feltételezhetően még számos olyan volt besúgó lapul a lelkészi-papi karban - és nem csupán a nyugdíjasok között -, akiknek azonosítását késleltetik az illetékes hatóságok" - állapította meg közleményében Tőkés László. Hozzátette, az egyházi tisztulásnak, a társadalom erkölcsi megújulásának, a magyarság felemelkedésének elengedhetetlen feltétele a titkosszolgálati múlttal való nyílt szembenézés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár