2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Továbbra is a Louvre a leglátogatottabb múzeum

2012. március 23. 17:45 MTI

Őrzi vezető helyét a világ leglátogatottabb múzeumainak sorában a párizsi Louvre, amelyet 2011-ben kis híján kilenc millióan kerestek fel.

Az Art Newspaper összesítése szerint a Louvre látogatottsága öt százalékkal nőtt az előző évihez képest és mintegy 8,9 millió látogató volt kíváncsi a párizsi palota falai között őrzött műkincsekre - írta internetes kiadásában a BBC brit közszolgálati adó.

A világ leglátogatottabb múzeumainak rangsorában a New York-i Metropolitan Múzeum (6 millió) áll a második helyen, míg a londoni British Museum (5,84 millió) a harmadik. A tízes élmezőnyben három-három párizsi és londoni intézmény szerepel: a francia fővárost a Louvre mellett a Pompidou Központ és az Orsay Múzeum, míg a britet a National Gallery és a Tate Modern képviseli.

Utóbbi kettő foglalja el a lista negyedik, illetve ötödik helyét 5,25 millió és 4,8 millió látogatóval. A hatodik helyen a washingtoni National Gallery of Art van 4,39 millió látogatóval. A hetedik a tajpeji Nemzeti Palota Múzeum, amelyet 3,84 millióan kerestek fel 2011-ben.

A nyolcadik helyet foglalja el a Pompidou Központ 3,61 millió látogatóval, kilencedik a szöuli nemzeti múzeum, amelyben 3,23 millióan fordultak meg. A lista élmezőnyét az Orsay Múzeum zárja 3,15 millió látogatóval.

A Louvre 2007 óta vezeti a leglátogatottabb múzeumok listáját, sikerét az Art Newspaper szerint többek közt annak köszönheti, hogy ott látható Leonardo da Vinci Mona Lisája.

A tavalyi adatok összesítéséből kiderült, hogy a múzeumok látogatottsága a gazdasági válság ellenére is bővült. Az intézmények sok helyen arra kényszerültek, hogy a kiállításokon spóroljanak, ezért a múzeumok inkább azt választják, hogy nagyszabású kiállításokkal csábítják a látogatókat. A New York-i Metropolitan például a birtokában lévő Picasso-műveknek köszönhetett szép sikereket.

Az Art Newspaper összeállítást készített a tavalyi év leglátogatottabb kiállításairól is. A legnagyobb érdeklődés a Rio de Janeiró-i Centrol Cultural Banco do Brazil falai között rendezett Escher-tárlat volt, amelyre napi átlagban 9677-en tértek be. Az ingyenes kiállítást összesen 573 691-en tekintették meg.

Az első ötben szerepelt az ezoterikus buddhizmus művészetéről rendezett tokiói tárlat, a tajpeji nemzeti palota múzeum tájképkiállítás, a néhai Alexander McQueen divattervezőnek szentelt tárlat a Metropolitanben és a párizsi Grand Palais Monet-kiállítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár