2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kozmopolita hely volt a világ első temploma

2012. március 20. 11:14

Ősi pengéket fedeztek fel a világ első, 11 ezer éve épült templománál, amely zarándokok népes seregét vonzotta, nem csak Törökországból.

A vulkanikus kövekből készített pengékből a kutatók rekonstruálni tudták a törökországi Göbekli Tepébe tartó zarándokok útvonalait, amiből kiderült, hogy az ideérkezők származási helye igen változatos volt, s azok meglehetősen távol feküdtek az úti céltól.

Eddig csak egy kis részt tártak fel Göbekli Tepében, de már az a néhány lelet is nagyon jelentősnek bizonyult. Ilyenek például a 10 és 30 méter közötti átmérőjű kőkövek, vagy éppen a szobrokba és domborművekbe vésett állati és emberi alakok. De legalább annyira érdekes az, amit eddig nem találtak: például tűzhelyet, s furcsa, hogy az állati és növénymaradványok nem tartalmaznak háziasításra utaló jeleket, ráadásul olyan helyiséget sem sikerült azonosítani, ahol a mindennapi élet folyt.

Mindent összevetve elmondható, hogy a templomot nem letelepedett földművesek, hanem egy vadászó-gyűjtögető életmódot folytató közösség építette. Az obszidiánok és a különféle kőeszközök megvizsgálásából arra lehet következtetni, hogy a zarándokok a mai Irán és Irak területéről, valamint a Mediterráneum keleti feléből érkeztek.

„Munkánk azért különleges, mivel hihetetlenül pontos. Egészen pontosan meg tudjuk mondani, hogy a kövek melyik hegyből, a vulkán melyik oldaláról származnak” – magyarázta Tristan Carter, a hamiltoni (Kanada) McMaster Egyetem antropológusa. Eddig három obszidiánforrást azonosítottak Törökország középső részén, Kappadókiában, 500 kilométerre Göbekli Tepétől, három további helyet lokalizáltak 250 kilométerre, a Van-tónál, valamint egyet az ország északkeleti csücskében. Ebben – hangsúlyozzák a kutatók – nem is a távolságok az érdekesek, sokkal inkább az, hogy a zarándokok milyen különböző helyekről érkeztek a világ első templomához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár