2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betiltják a náci "szimbólumok" használatát Izraelben

2012. január 13. 08:40

Az izraeli parlament, a Knesszet első körben elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a náci szimbólumokkal való visszaélést.

A törvény szerint egy év börtönbüntetéssel és kemény pénzbírsággal sújtható az, aki a náci szimbólumokkal nyilvánosan visszaél. Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök jobboldali kormánya ezzel igyekezett meglovagolni a legutóbbi botrány keltette hullámokat, amit ultraortodox zsidók okoztak december végi, nagy port verő akciójukkal.

Múlt hónapban zsidó fanatikusok egy csoportja a koncentrációs táborokban használt rabruhákba öltözve protestáltak a női emancipáció ellen, néhányan pedig „nácik, nácik” kiáltással üdvözölték a tiltakozás helyszínére kivezényelt rendőröket. A csoport azt szeretné elérni, hogy a nők és a férfiak ne járhassanak egyazon járdán, a nők pedig tartsák be az öltözködésre vonatkozó szigorú előírásokat.

Izrael törvényben bünteti a holokauszttagadást, de a náci szimbólumok használata ellen eddig nem született tiltó határozat. Az 1948-ban kikiáltott zsidó államban 200 ezer holokauszttúlélő él, s eddig több példa is akadt arra, hogy a tiltakozások során sok helyütt már betiltott szimbólumok kerültek elő. 2005-ben például zsidó telepesek a Gázából való kivonulás után Dávid-csillagot aggattak ruhájukra, de voltak olyanok, akik a Palesztinát megszálló izraeli katonákat nevezték náciknak. A törvény ez utóbbit is büntetné.

Az izraeli Polgárjogi Szövetség szerint a törvény ellentétes a szólásszabadsággal. „A szólás szabadsága azt jelenti, hogy jogunk van olyan dolgokat is kimondani, amelyek bántóak lehetnek” – írja a szervezet honlapján. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója azonban üdvözölte a döntést, hozzátéve: „nincs semmi új” abban, hogy egyesek visszaélnek a holokauszt 'szimbólumaival'.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár