2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lopják a nigériai Nok kultúra szobrait

2012. január 11. 11:35

Folyamatosan nő a vaskori Nok kultúra iránti érdeklődés Afrikában, de a terrakotta szobrokat nem csak a régészek csodálják: egyre több kerül az illegális műkincskereskedők kezére.

A képen látható terrakotta fejeket egy nigériai faluban ásták ki, s az egyik legjobb állapotban fennmaradt daraboknak számítanak. A tárgyak a Nok kultúra idejéből valók; a közösség i.e. 1000 és i.sz. 500 között állt fenn, majd hirtelen a történelem süllyesztőjében találta magát. Ez a kultúra büszkélkedhet a szubszaharai Afrika figuratív művészetének legkorábbi tárgyaival.

Peter Breunig és Nicole Rupp német régészek (Goethe Egyetem, Frankfurt) 2010-ben, a fővárostól 160 kilométerre északra, Kushéban találták meg a bámulatos alkotásokat. Szinte csodaszámba ment, hogy a fejek a földfelszínhez közel, 60 centiméteres mélységben kerültek elő. A Nok-terrakották funkciója ismeretlen. Egyesek szerint a közösség halott tagjait reprezentálhatták, de van olyan nézet is, hogy fogadalmi ajándék lehetett, esetleg istenábrázolás.

Afrikában reneszánszát éli a Nok-kultúra tanulmányozása, ami részben azzal függ össze, hogy egyre többen próbálják a vaskori társadalmak életét megérteni, amelynek középpontjában a közösség és a technológia találkozása áll, de különösen a vasnak a társadalomban betöltött szerepe foglalkoztatja az antropológusokat. Ebből a szempontból is kiemelkedik a Nok kultúra, hiszen ez volt az egyik legelső olyan közösség Afrikában, amely vasat olvasztott.

A helyszínen folyó kutatásokat hátráltatja, csaknem ellehetetleníti, hogy folyamatosan tűnnek el a kultúrához köthető terrakotta emlékek a több száz közép-nigériai lelőhelyről. A zsákmány azonnal megjelenik az illegális kereskedelem piacán, majd a műgyűjtőkhöz vándorol.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár