2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magas áron kelt el Welles Oscar-díja

2011. december 21. 16:20 MTI

Tetemes áron, 861 ezer dollárért kelt el egy Los Angeles-i árverésen Orson Welles Oscar-díja, amelyet Az Aranypolgár című klasszikussá vált film forgatókönyvéért kapott.

A Nate D. Sanders aukciósház szóvivője szerint a világ minden tájáról érkeztek ajánlatok a szobrocskára, a licitálók között volt David Copperfield is.

Az 1942-es Oscar-díjat sokáig - évtizedekig - elveszettnek hitték, 1994-ben bukkant fel újra, Gary Graver operatőr próbálta eladni. Ezt azonban a filmóriás legfiatalabb lánya, Beatrice Welles peres úton meggátolta. Ellene viszont a díjat adományozó amerikai filmakadémia nyújtott be keresetet, amikor Beatrice 2003-ban el akarta árverezni a szobrot. A pert végül ő nyerte, a díjat pedig eladta egy nonprofit szervezetnek, amely 2007-ben aukcióra vitte, sikertelenül.

Az amerikai filmakadémia 1950-ben olyan döntést hozott, amelynek értelmében a díjazottak csak az akadémiának adhatják el a szobrokat, és kizárólag jelképes, egydolláros áron. Az utóbbi években viszont sok - 1950 előtt nyert - Oscar bukkant fel árverésen.

Az aukciósház nem fedte fel a vevő kilétét, annyit viszont megjegyzett, mindössze maroknyi Oscar-szobor kelt el egymillió dollár környéki áron. Michael Jackson 1999-ben 1,54 milliót fizetett az Elfújta a szél című alkotás legjobb filmnek járó Oscarjáért, amelyet David O. Selznik vett át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár