2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

13. századi mongol hajó roncsait tárták fel Japán partjainál

2011. október 26. 10:20 MTI

Tizenharmadik századi mongol hajó roncsait tárták fel Kjúsú szigete közelében, amelyet a feltételezések szerint Kubilaj kán Japán ellen indított második inváziós kísérlete során nyelt el a tenger.

A kutatócsoport Ikeda Josifumi régészprofesszor vezetésével a hajótest 12 méteres darabját találta meg a tengerfenéken - olvasható a The Mainichi Daily News angol nyelvú japán lap online kiadásában.

Ikeda szerint első ízben sikerült a mongol inváziós flotta egyik hajójának ekkora darabját feltárni. Ennek alapján rekonstruálni lehet a hajót, megismerni annak specifikus jellemzőit. A szakember becslése szerint a hajó hossza elérhette a húsz métert. A roncsok közelében közel négyezer tárgyat tártak fel a régészek, beleértve a hajó horgonyát. Rengeteg kínai edényt és egyéb tárgyat találtak, amelyek a Déli Szung (Song) dinasztia (1127-1279) korából származnak. Találtak legkevesebb 300 téglát is, amelyek, a feltételezések szerint a hajó ballasztja voltak.

A Mongol Birodalom két sikertelen támadást intézett Japán ellen. Az elsőt 1274-ben indították, a mongol flotta 300 nagy és 400-500 kisebb hajóból állt, fedélzetükön 15 ezer mongol és kínai, valamint 8 ezer koreai harcossal, illetve a mongolok lovaival. A mongoloknak jobb fegyvereik és nagyobb harci tapasztalatuk volt, de a támadásra hónapok óta készülő, nagyobb létszámú japán sereg megállította őket, majd a kitörő vihar visszavonulásra kényszerítette a támadókat. 1281 nyarán a 140 ezer harcost szállító egyesített mongol-koreai-kínai flotta nagy részét a kamikáze (isteni szél), egy nagy erejű tájfun pusztította el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár