2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számítógép egyesíti a középkori vallási szövegeket

2011. október 24. 11:49 Live Science

A 19. században egy kairói zsinagógában fellelt, majd később szétszóródott középkori zsidó vallási szövegeket egyesítik a Tel-Avivi Egyetem kutatói által készített számítógépes program segítségével.

A különleges program a bűnügyi eljárások során használt arcfelismerő rendszerekhez hasonlóan működik, ám az arcok helyett az ugyanazon szöveg töredékének gondolt részeket azonosítja, végül a meghatározott darabokat virtuálisan összeilleszti. A több mint 200 ezer töredékes szöveg vizsgálatához digitálisan más kutatók is csatlakozhatnak, ugyanis a kairói geniza anyagai több mint hetven könyvtár között szóródtak szét. A különleges digitális-újraegyesítési kísérlet eredményeiről a kutatók egy novemberben megrendezendő barcelonai konferencián (IEEE International Conference on Computer Vision) fognak beszámolni.

A geniza a már nem használt zsidó vallási szövegek tárolóhelyisége, ugyanis az izraelita vallás szabályai szerint az Isten nevét tartalmazó szent írásokat nem lehet kidobni. A kairói genizáról 1864-ben adott hírt Jacob Saphir; a különleges helységről később bebizonyosodott, hogy a források köre a kilencedik századtól a 19. századig terjed, anyaga a vallási szövegeken kívül kereskedőlistákat, válási dokumentumokat és személyes leveleket is tartalmazott.

Míg a dokumentumok digitalizálását a Friedberg Genizah projekt keretében végzik, a szövegek összeillesztésért a Tel-Avivi Egyetem informatikai szakértői, Lior Wolf és Nahum Dershowitz a felelősek. Az általuk kifejlesztett program a feljegyzések kézírása, fizikai jellemzői, és a sorok közötti távolság alapján azonosítja az összetartozó szövegegységeket. Az elmúlt pár hónapban már ezer kapcsolatot fedezett fel a program, ezt a mennyiséget csak valószínűleg száz év alatt tudták volna teljesíteni a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár