2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új állandó kiállítás Budapest történetéről

2011. szeptember 30. 11:49 MTI

A főváros történetéről szóló új állandó kiállítás nyílik a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában (BTM) pénteken; a Budapest - Fény és Árnyék című tárlat a főváros ezeréves történetét mutatja be a kor legmodernebb eszközeivel.

A kiállítás az időrendet követve a múzeum legfontosabb tárgyait, különleges kincseit felvonultatva mutatja be az évszázadok során annyiszor lerombolt, majd újjáépített város történetét.

A javarészt a Történeti Múzeum kincseiből összeállított tárlatra számos raktárban pihenő különleges régészeti lelet került elő, köztük egy Dunából kiemelt kard vagy az M0-s autópálya építése során fellelt antik ezüst nyaklánc. A modern technika vívmányait felhasználva érintőképernyős monitorok segítenek jobban megismerni a főváros színes történelmét és lehetőséget adnak jobban elmélyülni egy-egy részben olvasmányok, képek, interaktív játékok és eredeti dokumentumok felolvasásával készült hanganyagok segítségével.

A Budapest történetéről szóló korábbi kiállítás az évek során elhasználódott, elavult, felújításra és színesítésre szorult. A korábbi tárlat mintegy húsz éven át volt látható a múzeumban, megújítása, felfrissítése aktuálissá vált. A múzeum pályázati források és egyéb támogatások segítségével elkészült új kiállítása két ütemben valósul meg. A tárlat 917 négyzetméteren terül el, ebből pénteken az első ütemben 517 négyzetmétert adnak át, a további 400 négyzetméteren helyet foglaló második szakasz előreláthatóan 2012 tavaszára készül el.

A kiállítás kronologikus és tematikus egységekbe foglalva mutatja be a város különböző korszakait és funkcióit. A számos különleges és érdekes dokumentum, tárgyi emlék között szerepel például egy működő állapotú Landerer és Heckenast nyomdagép, amelyet a tervek szerint aktív állapotban is láthat a közönség. A második ütemben elkészülnek a kronologikus részekből mintegy oldaláganként kinyúló tematikus egységek. Ezek olyan, Budapest sajátos történetét meghatározó kérdésköröket fejtenek ki, amilyen az etnikai sokféleség kérdése, a fürdőkultúrát bemutató vitrin vagy a szőlőkultúrával foglalkozó rész.

A BTM Budapest történetét bemutató korábbi kiállítása 1993-ban nyílt meg az épület földszintjén, majd 1998-ban a főlépcsőházban elkészült a tárlat kiegészítéseként a középkori kiállítás. Az újkori rész 1995-től volt látható.

Az új és korszerű, mindkét korszakot felölelő állandó tárlat kurátora Perényi Roland történész és Végh András régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár