2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kísérleti lakótelep Óbudán

2011. augusztus 9. 12:31

A BTM Kiscelli Múzeuma 2011 októberében Korszerű lakás, 1960: az Óbudai Kísérleti Lakótelep története címmel rendez kiállítást. Célja többek között a lakótelep egyes épületeinek, korabeli lakásainak és enteriőrjeinek, valamint lakóinak bemutatása eredeti dokumentumok, építészeti tervek, fényképek, hangfelvételek segítségével.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy unalmasnak vagy szürkének bélyegezzük a lakótelepeket, pedig Budapesten is van jónéhány kivétel. Például az 1960-as évek elején épült Óbudai Kísérleti Lakótelep, melynek története sűrítve mutatja be a háború utáni lakáshiányra adott lehetséges válaszok egyikét. Az újonnan épült kislakások a lakberendezés területén is sok újdonságot hoztak. Méretük miatt csak könnyű, kisméretű szobabútorokkal, beépített szekrényekkel voltak bebútorozhatóak, ezekhez a kis alapterületű konyhákhoz tervezték az első beépített típuskonyhabútort. A beépített bútorok alkalmazása új fejezetet nyitott a lakberendezés történetében.

A lakók élettörténetét felelevenítő beszélgetések, a lakótelep megnyitásáról, és az azt megelőző lakáskiállításról készült rövidfilmek szintén további érdekes információkat kínálnak a telepről és a korról egyaránt. A kiállítás külön kitér az 1958-as lakástervezési pályázatra, amelynek díjnyertes terveiből valósult meg az építkezés.

A tárlat leglátványosabb elemét képezi az az 1:1 életnagyságú méretben felépítenő típuslakás, amely a Kiscelli Múzeum templomterében fog majd helyet kapni, és amely élethű rekonstrukcióját nyújta majd a "múltnak". Az itt kiállításra kerülő tárgyegyüttesek révén a 60-as évek miliője, életérzése megelevenedik. Ily módon a kiállítás a különféle élményeket nyújt majd a különböző életkorú látogatóknak, a nosztalgiától kezdve a megismerni vágyó rácsodálkozáson át a "retro-feeling"-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár