2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi múmiák és a szegény társadalmak

2011. szeptember 29. 12:03

Komoly összefüggés van a núbiai múmiák és a fejlődő országokban élő szegények között - derül ki egy amerikai antropológus kutatásaiból.

Dennis Van Gerven, a Coloradói Egyetem antropológusa körülbelül 420 núbiai múmiát tárol, amelyek fontos információkat hordoznak magukban az i. sz. 600 körüli Núbia lakosainak életéről. "Majdnem az összes, a múmiákon felfedezhető betegség és kondíció ma is megtalálható a szegénység világában" - jelentette ki Van Gerven.

„Ugyanazok a dolgok ölték meg a csecsemőket 1000-1500 éve, amelyek Szudán népét gyilkolják ma” - tette hozzá a Coloradói Egyetem antropológusaként dolgozó kutató. Van Gerven ritkán képes megállapítani a halál pontos okát, de sokszor hasznos következtetéseket tud levonni a körülményekből.

A professzor egyik múmiájának, egy borostyánsárga hajú kisgyermeknek az állkapcsából kiderült, hogy halálakor fogzási korban volt. Van Gerven szerint a hasmenés és a különböző parazita fertőzések gyakori halálozási okok voltak az ősi kultúrákban és azok maradtak a mai fejlődő országokban is. „A múmiák így nemcsak a múlt, hanem a szegénység követei is” - összegezte meglátásait Van Gerven.

Van Gerven és két tanítványa 1978-79-ben exhumálta a múmiákat. A professzor raktárában rendezetten, és alacsony páratartalom mellett tárolja a maradványokat, amelyek egy kicsiny Nílus melletti faluból származnak, amely i.sz. 550-től egészen a 15. század közepéig állt fenn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár