2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadászattörténeti kiállítás nyílik Pozsonyban

2011. szeptember 28. 18:01 MTI

Az Andrássyak vadászterületeiről címmel nyílik kiállítás csütörtökön a pozsonyi Bramer-kúriában. A tárlat Szlovákia egyik leglátogatottabb műemlékét, a kelet-szlovákiai betléri kastélyt és annak parkját, a történelmi Magyarország közkedvelt vadászatainak helyszínét mutatja be.

A 19. században a park területe 83 hektár volt, ideális feltételeket nyújtott a szűkebb és nagyobb családi kör, valamint a korabeli magyar főnemesség vadászatainak. A kastély Andrássy Manó által szorgalmazott átépítését követően jeles vendégeket fogadott, többek közt Milán szerb királyt és fiát, Habsburg Ottó főherceget, a politikus gróf Andrássy Gyulát feleségével és gyermekükkel.

Andrássy Manó a park területén vadaskertet hozott létre, ahol az olyan őshonos állatok mellett, mint a vaddisznó, a róka és a vadmacska, szarvasok, dámvadak, őzek és muflonok találtak otthonra. A vadaskert bővítését Andrássy Manó fia, gróf Andrássy Géza is folytatta.

A betléri vadászatok hagyománnyá és társasági eseménnyé váltak, ennek köszönhetően a hazai és külföldi vadászatok trófeái is a betléri gyűjtemény természetes részévé váltak - nyilatkozta a most nyíló kiállítás kurátora, Silvia Lörincíková a Bumm.sk révkomáromi hírportálnak. A 2012. január 8-án záruló pozsonyi kiállításon a korabeli vadászteríték mellett láthatók vadásztrófeák és fotódokumentáció is.

A vadászhagyomány őrzésére a Szlovák Nemzeti Múzeum - Betléri Múzeum és társintézményei minden év október második szombatján Szent Hubertusz Napot is szerveznek a betléri kastély kertjében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár