2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orosz sajtófotók Budapestről

2011. szeptember 18. 15:29 MTI

Magyarország arcai címmel nyílt kiállítás neves orosz sajtófotósok hatvanas években Budapesten készült felvételeiből a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Információs Központban.

Nagy-Rébék Ferenc követtanácsos megnyitó beszédében egyebek között arról szólt, hogy nem ez az első közös vállalkozása Moszkva Város Levéltári Igazgatóságának és a magyar intézetnek, az előző közös kiállításon Alekszandr Kaminszkij moszkvai építész életét és munkásságát mutatták be. A diplomata arról beszélt, hogyan őrzi meg a fénykép a múltat, s úgy vélte, a tárlat nem csupán a fotózás történetéből, hanem magából a történelemből nyújt ízelítőt, és a fiatalabb generációnak afféle időutazásra adhat alkalmat.

Viktor Ahlomov, az Izvesztyija című lap számos kitüntetéssel elismert fotósa, akinek felvételei a kiállítás jelentős részét adják, arról beszélt, hogy most "első ízben keltek második életre" régi képei, amelyeket kollégái fotóival egyetemben az idők folyamán átadtak megőrzésre az Elektronikus és Audiovizuális Dokumentumok Moszkvai Központi Archívumának.

Ahlomov fotói mellett az egyebek között a Pravdának, a kommunista párt központi orgánumának dolgozó Leonyid Bergolcevnek, a Krasznaja Zvezda, a szovjet hadsereg lapja számára fotózó Mihail Trahmannak és Valentyin Szoboljevnek, a TASZSZ hírügynökség fotósának képei idézik fel a közel fél évszázaddal ezelőtti Magyarországot sokféle szemszögből és érzelmi megközelítésből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár