2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiadták az "orosz Anna Frank" naplóját

2011. szeptember 13. 08:31 The Daily Telegraph

Először publikálták a Leningrád ostromát testközelből szemlélő 16 éves kislány naplóját, amelyet máris a zsidó származású német lány, Anna Frank írásához hasonlítanak.

Történészek és irodalomtörténészek az írás élményszerűségét és minőségét emelik ki, s szenzációsnak tartják a naplót, amelyet Lena Muhina írt a hetven évvel ezelőtt kezdődött leningrádi ostrom alatt, s amely most Őrizzétek meg szomorú történetemet címmel jelent meg Oroszországban.

Anna Frankkal ellentétben – aki egy náci koncentrációs táborban lelte halálát – Lena Muhina végig Leningrádban élt, amelyet közel 900 napig tartottak blokád alatt a náci erők. A kislány 16 éves korában kezdett naplót írni, amelyben beszámol édesanyja haláláról, éhezéséről, a légitámadásokról, de olyan hétköznapi események is terítékre kerülnek, amelyek egy átlagos kamasz életében fordulnak elő.

„Az elején olyan, mint egy love story” – mondta el Marina Riminszkaja, aki az eredeti kéziratot gépelte be. „Június 22-én, a náci invázió kezdetén azonban a kézírás drámai változáson megy át. Először azt hittem, hogy valaki más kezdett írni. Pszichológiai és fizikai értelemben is nehéz volt a témán dolgozni. Két oldal begépelése után fáradtnak éreztem magam, friss levegőre volt szükségem” – tette hozzá.

Az egyik oldalon Lena éppen azt taglalja, miért kellett éhező családjának leölnie macskájukat és megfőzni ebédre. „Ma nagyon finom levest ettünk, hússal és tésztával. A macskahús még két további alkalomra lesz elég. Jó lenne, ha találnánk még egy macskát valahol. Soha nem gondoltam volna, hogy a macskahús ilyen finom és puha lehet” – írja.

A naplót egy ismeretlen személy ajánlotta fel a szovjet állami levéltárnak, ahol Szergej Jarov, a Szentpétervári Európai Egyetem történésze találta meg; miután meggyőződött a napló magas irodalmi értékéről, eldöntötte, hogy kiadja. Jarovot Anna Frank naplójára emlékeztette az írás, mint mondta: „Mindkét napló a szenvedésről szól, de az is kiderül belőle, hogyan fejlődtek, éltek, s hogy többi társaikhoz hasonlóan érdekelték őket a titkok”. Jarov szerint Lena naplója annyiban más, hogy abban többet megtudhatunk egy túlélő álmairól és reményeiből.

A szerkesztők eleinte úgy hitték, hogy Lena a háború alatt veszthette életét, mivel a napló írása 1942-ben hirtelen megszakad. Később azonban kiderült, hogy a kislány túlélte az ostromot, s 1991-ben hunyt el Moszkvában; álmát azonban nem valósította meg, ugyanis nem lett belőle író.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár