2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították a fekete halál kórokozóját

2011. augusztus 31. 08:31

Német és kanadai tudósoknak sikerült azonosítaniuk a történelem leghalálosabb járványa, az 1348-as nagy pestis kórokozóját.

A DNS-ek dúsítása és szekvenálása után Hendrik Poinar (MacMaster Egyetem) és Johannes Krause (Tübingeni Egyetem) arra a megállapításra jutott, hogy a Yersinia pestis baktérium már kihalt változata volt a felelős az Európa lakosságát megtizedelő, 1347 és 1351 között tomboló, mintegy 30-50 millió áldozatot szedő járvány kialakulásáért – olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences e héten megjelenő számában.

„A fekete halál minden kétséget kizáróan a leghalálosabb olyan járvány, amely időnként vissza-visszatér” – mondta el Poinar, majd hozzátette: ez volt a három pandémia közül a második a sorban. (az 541-es justinianusi pestissel kezdődött, majd a 20. századi járvánnyal végződött.) „A kór eredetének vizsgálatával információkat tudhatunk meg a szervezet evolúciós történetéről” – így a kutató.

„A fekete halál 50 millió ember halálát okozta Európában, s Kínából a Közel-Keleten át Törökországba, Messinába, Szicíliába, Genovába, onnan pedig Londonba és Párizsba terjedt. Európa lakosságának harmada odaveszett, a járvány kezdetekor pedig azt kérdezgették egymástól az emberek: vajon mi felelős a terjedésért?” – tette hozzá.

A szakemberek rámutattak, hogy a londoni East Smithfield külvárosi tömegsírjában eltemetett emberek közül 109 csontban volt meg a Yersinia pestis génje. A kutatás szerint a fekete halál patogénje egy már kihalt variáns. Poinar elmondta: ahhoz, hogy még pontosabb képet kapjanak a pestis történetéről, elengedhetetlennek tűnik az egész DNS szekvenálása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár