2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordáron cserélt gazdát Holbein darmstadti Madonnája

2011. július 15. 12:33 MTI

Vélhetően jóval több mint 40 millió euróért megvásárolta Németország egyik legjelentősebb reneszánsz műalkotását, ifjabb Hans Holbein darmstadti Madonnáját Reinhold Würth baden-württembergi vállalkozó és műgyűjtő.

A künzelsaueri vállalkozás szerda este közölte a hírt, de az árról nem szolgált információval. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap csütörtöki száma szerint azonban a vételár a legmagasabb összeg, amelyet valaha műalkotásért fizettek Németországban; csak annyi bizonyos, hogy lényegesen meghaladja a 40 millió eurót.

Világszerte ez a második legnagyobb összeg, amelyet klasszikus mester munkájáért adtak ki. Az első helyen Rubens Az ártatlanok lemészárlása című képe áll, amelyet 2002-ben David Thomson kanadai médiamogul 45 millió fontért (13,7 milliárd forintért) vásárolt meg Londonban.

A FAZ szerint a darmstadti Madonna a védendő kulturális javak nemzetközi listáján is szerepel, ezért tilos kivinni az országból. A festmény iránt a frankfurti Städel Múzeum is érdeklődött: 2009-ben 40 millió eurót kínáltak érte, az eddigi tulajdonosoknak azonban ez az összeg túl kevés volt, a múzeum pedig képtelen volt ennél több pénzt felhajtani.

A kép 2003 óta látható a frankfurti intézményben, előtte Darmstadtban állították ki. Würth hangsúlyozta: a Holbein-Madonnát a jövőben is láthatja a közönség, a kölcsönzés szempontjából pedig előnyt élvez majd a Städel Múzeum és a darmstadti tartományi múzeum.

A képet ifjabb Hans Holbein (1497-1543) festette Jakob Meyer zum Hasen bázeli polgármester kérésére 1526-28-ban. A festményt 1822-ben vásárolta meg Vilmos porosz herceg, és feleségének, Marianne von Hessen-Homburg hercegnőnek ajándékozta. Az ő örökösein keresztül került a műalkotás a 19. század közepén a hesseni és a rajnai nagyhercegek tulajdonába.

A kép július 24-ig lesz még látható a Städel Múzeumban, ezt követően előreláthatólag a Würth gyűjtemény kiállításán mutatják be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár