2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A francia katonai emlékhelyek vonzzák a turistákat

2011. július 15. 12:04 MTI

A francia katonai emlékhelyek vonzzák a turistákat: a mintegy 185 csatamezőt, temetőt vagy emlékművet évente több mint 6 millióan keresik fel, jelentős bevételt eredményezve az ágazat számára.

Az emlékturizmusnak nevezett ágazat tavaly 45 millió eurós forgalmat bonyolított le - derül ki a francia védelmi minisztérium tanulmányából, amelyet csütörtökön ismertetett a Le Figaro című napilap.

A normandiai partraszállás emlékhelyeit és a második világháborúban elesett katonák temetőit, a verduni csatamezőt vagy az elzászi emlékhelyeket nemcsak az évfordulókon, hanem elsősorban a nyári periódusban látogatják francia és külföldi turisták ezrei.

A megemlékezés és a történelmi ismeretek elsajátítására egyaránt szolgáló 185 létesítmény körül kialakult turizmus önálló ágazattá nőtte ki magát, és 2010-ben 45 millió eurós forgalmat bonyolított le. A 6,2 millió látogató mindegyike átlagosan 5,7 eurót költ el egy-egy helyszínen, a belépőre vagy emléktárgyakra. A bevételt pedig az építmények fenntartására, illetve az ott történt események látványosabb megjelenítésére fordítja a minisztérium.

Az emlékturizmus egyébként viszonylag új dolog Franciaországban: a létesítmények nyolcvan százalékában a nyolcvanas években kezdődött, húsz százalékuknál pedig az elmúlt tíz évben indult virágzásnak, és ez jelentősen kihat a helyi foglalkoztatottságra is. Ezer állásnak megfelelő munkahely jött létre az utóbbi években, és ezer önkéntest is foglalkoztatnak az emlékhelyek kezelői, akik évente átlagosan 20 ezer eurót ruháznak be a felújításokra.

Az elmúlt öt évben 3,5 százalékkal növekedett a látogatottság, és az első világháború kitörésének centenáriumának közeledtével további emelkedésre lehet számítani - mondta a lapnak Joseph Zimet, a védelmi minisztérium levéltári és kulturális örökségért felelős igazgatója. "Ráadásul a megemlékezések négy évig tartanak majd annak függvényében, hogy melyik ország mikor lépett be a háborúba" - tette hozzá.

Tény, hogy a forgalom a 185 helyből 17-re koncentrálódik. A normandiai partraszállás helyszínei és az első világháborús csatamezők önmagukban 4 millió turistát, köztük 2,7 millió külföldit vonzanak évente. Az utóbbi helyekre elsősorban francia családok, míg a második világháborús helyszínekre inkább külföldi, mindenekelőtt amerikai, német, kanadai és lengyel turisták látogatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár