2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökzöld Hippokratész

2011. június 29. 11:36

Sokat köszönhet a modern gyógyszerészet az ókori tudósoknak, akik rengeteg receptet hagyományoztak az utókorra.

Hippokratész (i.e. 460 k.-370k.) legalább 250 gyógynövényt említ tanulmányaiban, míg a pergamoni Galénosz (i.sz. 129-201), az ókor legkiválóbb kutatóorvosa fő művében száz különböző hozzávalóról értekezik. I.sz. 1300 körül Nicholas Myrepsos bizánci belgyógyász már 2200 olyan orvosságot sorol fel, amelyek három-öt hozzávalóból készülnek el.

Az óriási tudáshalmazt az ókori tudósok hagyományozták ránk, akik ezzel hatalmas szolgálatot tettek a modern embernek; a kutatók még mindig visszanyúlnak az örökséghez úttörő felfedezéseik során, de legutóbb például a Nemzetközi Hippokratész Intézet kosi tanácskozásán került terítékre az ókori orvoslás.

Az intézet igazgatója, Stefanos Geroulanos professzor szerint az ókoriak leginkább fűszernövényt és más növényeket használtak főzeteikhez, de előfordult, hogy ásványok, illetve állati eredetű anyagok: fekália, oroszlánfog, vagy elefántcsont került az adott készítménybe.

Az egyik legnagyobb becsben tartott hozzávaló a Limnia Gi, más néven a Limnos földje volt, amelyet a sebek begyógyítására használtak; a Kos szigetének közepéről kitermelt, magas vastartalmú anyagot állati vérrel keverték, s viaszban tárolták.

Sok esetben az ókori orvosságokat a nekik tulajdonított placebo hatás miatt készítették – állítják a szakemberek. Ez igaz az aranyporra is, amelyet a legutóbbi években a reuma ellen kezdtek el használni, igaz, ennek gyógyító hatását még támasztotta alá perdöntő kísérlet. Az aranyport az ókorban az ételekhez adták hozzá, csakúgy, mint később a híres bécsi szelethez, amivel az ételnek arany színt tudtak kölcsönözni.

Ma is számos olyan gyógyszer, vagy homeopátiás gyógymód ismert, amelyhez már az ókorban is bevált növényeket és fűszereket használnak: ilyen például a szamócafa véralvadásgátló bogyója, amelynek alkalmazásától Hippokratész a mélyvénás trombózis megszüntetését várta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár