2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orvoslástörténeti kiállítás a kuruzslóktól a klinikákig

2008. július 17. 11:17

A Somogyi-könyvtár muzeális anyagából szerkesztett, Az orvoslás története Galenustól Herczel Fülöpig című kiállításon megtudhatjuk, hogy a gyógyításban "sincs új a Nap alatt".

A kiállítás ajánlója

A kiállításon a látogató nem tételesen összefoglalt orvoslástörténetet talál a tárolókban, hanem a gyógyítással, orvoslással, szülészettel, ápolással egészséges életmóddal, táplálkozással, gyógytornával, gyógynövényekkel, közegészségüggyel, járványokkal, fürdőkkel, gyógyvizekkel, homeopátiás gyógymódokkal, gyógyszerészettel és kórházépítészettel kapcsolatos muzeális könyveket, tematikus csoportosításban - mondta el a program szegedi koordinátora Szőkefalvi-Nagy Erzsébet.

A válogatás íve az ókor legismertebb és egyik legjelesebb orvosa, Galenus műveinek 1550-ben Velencében megjelent 8 kötetes kiadásától az egyetemes orvostudomány munkáin át, a 20. század elejéig egy szegedi orvosig, Herczel Fülöpig vezet.

Ugyan a sok évszázad gyógyító gyakorlatát és tapasztalatát feltáró válogatás olykor riasztó képeket is mutat az eszközök kezdetlegessége vagy a ma már kuruzslásnak számító gyógyfőzetek illetve eljárások miatt, de leginkább arra mutat rá, hogy "nincs új a Nap alatt". Azaz, hogy ugyanazokkal a problémákkal foglalkoznak a könyvek és az orvosi tanácsok, amelyekkel a 21. század embere és egészségügye küzd.

A kiállítás az orvostudomány és a gyógyítás Galenus műveinek látványos kiadásával kezdődik, majd a későbbi korok szakkönyvei után eljutunk a 20. századi szakfolyóiratokig. A tárlat nemzetközi közönség érdeklődésére is számot tart, szinte minden nemzet találhat a saját kultúráját képviselő kötetet, ritkaságot - tette hozzá a szakember.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár