2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Izotópvizsgálatoknak vetették alá az iráni sómúmiákat

2011. június 9. 12:37 MTI

Izotópvizsgálatoknak vetették alá a hat iráni sómúmia közül ötöt, hogy megállapítsák korukat, valamint származási helyüket.

Az első sómúmiára, egy vörös hajú szakállas, bőrcsizmás férfi földi maradványaira 1993 telén bukkantak Zandzsán városától nyugatra fekvő kehrabadi sóbányában. A férfi mellett, akit egy 45 méter hosszú alagútban temettek el, három vaskést, egy ezüsttűt, parittyát, fenőkövet, kenderkötél maradványait, valamint diót fedeztek fel. A későbbiekben további öt sómúmiát tártak fel, köztük egy asszony és egy kamasz földi maradványait.

A velencei Ca'Foscari Egyetem kutatói a hat sómúmia közül ötön végeztek izotópos vizsgálatokat. A radiokarbonos kormeghatározás tanúságai szerint közülük hárman a Pártus Birodalom (i.e. 247 - i.sz. 224) korában, valamint a Szászánida-dinasztia (i.sz. 224-651) uralkodása idején, a másik kettő pedig korábban, az Akhaimenida-dinasztia (i.e. 550-330) alatt élt.

Az olasz kutatók meghatározták a sómúmiák fogzománcának stroncium- és oxigénizotóp-szintjét is, majd az adatokat Irán különböző térségeiből származó csontminták izotóparányaival vetették egybe. Mint kiderült, az elhunytak közül kettő helybéli volt, a sóbánya környékén született és nevelkedett, további két "múmia" a mai Irán észak-keleti részéről, vagy esetleg Türkmenisztán sztyeppeiről érkezett, az ötödik pedig távolabbi vidék szülötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár