2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kritikus állapotba kerültek a sómúmiák

2009. február 16. 09:46

Veszélybe kerültek az iráni sómúmiák - kongatta meg a vészharangot pár nappal ezelőtt a Tehran Times című napilap, amely szerint baktériumok falhatják fel a speciálisan konzerválódott maradványokat.

A hat iráni sómúmiát az elmúlt 12 év során a kehrabadi sóbányában fedezték fel. A különleges maradványokat múzeumokba szállították, közülük a mostani tesztek során a negyediket vizsgálták meg. A Zolfaqari Múzeumban végzett tesztek kiderítették, hogy a 15-16 éves korában elhunyt fiú 2000 éves lehet.

A múzeumban ezen kívül még három másik sómúmiát őriznek, a maradványokat védő plexiüveg azonban nem zárt hermetikusan, és a levegő hőmérsékletének változásai illetve a nedvesség megtették romboló hatásukat és lehetővé tették a rovarok és baktériumok számára, hogy kárt tegyenek a maradványokban. A szakértők szerint bár próbálták gondosan elzárni a termet, és légkondicionálóval védeni a múmiákat, ám a plexi repedései mindezeket hatástalanná tették.

A vizsgálatok kiderítették, hogy bár a maradványokon jelenleg külsérelmi nyom nem látszik, a baktériumok már megtették romboló hatásukat. A hatóságok, szakértők és kutatók most egymásra mutogatnak: szerintük ugyanis a károsodás legfőbb oka a maradványok túl gyakori mozgatása vagy vizsgálata lehet, hiszen a plexi a folytonos mozgatásoktól repedhetett meg. A felmérés végeztével elkészültek az új tárlók tervei is, azok gyártása azonban financiális okokból egyelőre nem kezdődött el.

Sok biztosat ezek ellenére sem tudunk a sómúmiák életéről. A régészek szerint az első megtalált 1700 évvel ezelőtt halhatott meg, 35-40 éves korában. Ez a múmia jelenleg a teheráni Iráni Nemzeti Múzeumban látható. A másik négy a már említett múzeumban látható, míg a hatodik jelenleg is a sóbányában van, ugyanis nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel annak kiemeléséhez, illetve a maradványok gondos konzerválásához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár