2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megválik tornyától az Iparművészeti Múzeum

2011. június 7. 08:54 MTI

Június 18-19-én távolítják el az Iparművészeti Múzeum (IMM) kupolájáról az életveszélyessé vált lanternatornyot, melyet a tervek szerint egy közparkban helyeznek majd el; a sérült épületkerámiákból az IMM jótékonysági aukciót rendez.

Lechner Ödön Zsolnay-kerámiával burkolt múzeumépülete világszinten is jegyzett műemlék, ma azonban számos szerkezeti problémával küzd - mondta Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke az IMM hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Lechner-palota életveszély-elhárításában szakértőként is részt vevő építészmérnök emlékeztetett arra, hogy a kupolát lezáró, 11,5 méter magas lanterna már az 1930-as évekre rossz állapotba került, ezért akkor elemeinek csaknem felét kicserélték, és a "kilátót" vasbeton erősítéssel látták el. A tornyot a II. világháborúban, majd 1956-ban is több találat érte, mára pedig egyértelműen életveszélyes állapotba került: vasszerkezete jelentősen károsodott, ezért a több tonnás épületrész megdőlt az Üllői út irányába.

Az életveszély-elhárítási munkálatok másik vezetője, Lichter Tamás beszámolója szerint az elmúlt hónapokban védőállványzatot építettek a múzeum köré, és leszerelték a tetőgerinceken elhelyezett, veszélyesen meglazult kerámia taréjelemeket.

A tervek szerint rövidesen a lanterna leemelése is megkezdődik: június 18-19-én (illetve kedvezőtlen időjárás esetén a következő hétvégén) a toronyelemet könnyűállvánnyal körbeépítve bontják le az acélvázról a kerámiaborítást, egyben a műemléki dokumentációt is elvégezve. Ha a lanterna állapota ezt lehetővé teszi, a felső toronyrészt egy 100 tonnás daruval egyben fogják leemelni, ehhez az Üllői út félpályás lezárására is szükség lesz - jelentette be Lichter Tamás.

Takács Imre, az IMM főigazgatója beszámolt arról, hogy a lanternatornyot a helyreállítás után egy közeli parkban tervezik elhelyezni, mivel az ipartörténeti emlék statikailag már nem lenne visszaemelhető. A torony helyére ideiglenesen záróborítás került, de a múzeum az eredeti tervek szerint új anyagokból vissza kívánja majd építeni a lanternát.

Erre az épület rekonstrukciója során kerülhet sor - fűzte hozzá a főigazgató. Elmondása szerint június 19-én még csak a veszélyelhárítás fejeződik be, a felújítás egy újabb szakaszban valósul meg, az IMM reményei szerint 2012-től. Az MTI kérdésére Takács Imre közölte: mivel a Lechner-palota oldalsó kerámiaborítása is számos helyen meglazult, a homlokzat felújítására is szükség lesz.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy Mindörökké Zsolnay! címmel pályázatot írtak ki iparművészek, ékszerészek számára. Ennek célja, hogy az eredeti, Zsolnay Vilmos által tervezett és gyártott mázas tetőcserepek sérült darabjaiból a 21. századi trendeknek megfelelő ékszerkollekciókat alkossanak. A pályázat eredményhirdetése június 17-én lesz, majd a tetőről leemelt, már nem visszahelyezhető kerámiadíszekből az IMM jótékonysági aukciót tart a létrehozandó új állandó kiállítás javára.

A múzeum új kiállítással is jelentkezik: június 17-től látogatható a zágrábi Muzej Marton gyűjteményéből összeállított csaknem 150 klasszicista porcelántárgyat felvonultató Törékeny harmónia című tárlat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár