2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar műremekekre fókuszál az Iparművészeti Múzeum

2010. december 27. 09:22 MTI

Elkezdődhet az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójának első szakasza 2011-ben, és ezzel párhuzamosan a látogatószámot is szeretné növelni az ősszel pozíciójába visszahelyezett főigazgató, Takács Imre.

A hároméves pereskedés után októberben újra hivatalba lépett főigazgató kiemelte: "rendkívül nehéz helyzetben" vette át az intézményt. "A látogatószám csökkent, a programjaink nem voltak vonzóak a közönség számára. Ezen azonnal változtatni kellett" - jegyezte meg. A megújulást jelzi a december 20-án megnyílt kiállítás, a Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból című tárlat, amely az Esterházy-kincstár egyedülálló textilgyűjteményét mutatja be.

"A régi főúri öltözetek, kincset érő felszerelési tárgyak, dísznyergek, lakástextíliák önmagukban is kiemelkedőek. Az Esterházy-gyűjtemény jelentőségét azonban az is emeli, hogy szinte sehol sem őrződött meg ekkora sorozat egy család ruhatárából" - fogalmazott a főigazgató.

Takács Imre kitért arra is, hogy több, a múzeum honlapján előre jelzett kiállítást törölniük kellett, mivel azok nem voltak megfelelően előkészítve. Viszont jó alapot képez a továbblépésre az épület rekonstrukciójának tervdokumentációja, amelyet az előző vezetéstől örököltek. "Az épület tetőszerkezete nagyon megromlott, cserepek hullnak róla, ezért körbe kellett kordonoznunk a múzeumot" - érzékeltette a helyzetet Takács Imre.

Szerinte a legnagyobb problémát most az jelenti, hogy a múzeum alulról és felülről is ázik, mindennek velejárója a penészesedés és a gombásodás. Ha minden a tervek szerint alakul - például megnyílnak az európai uniós pályázati lehetőségek -, akkor 2011 közepén megindulhat a rekonstrukció, amelynek teljes költsége körülbelül 14 milliárd forintra rúg. "Ez sokéves költségvetés, a felújítás első szakasza körülbelül 5 milliárd forintba kerül" - mondta a főigazgató.

Takács Imre arról is beszélt, hogy félretájékoztatáson alapulnak azok a sajtóban megjelent állítások, amelyek szerint veszni hagyott mintegy 150 millió forintos uniós támogatást, amikor lefújta a Médiapagoda-projektet. A digitális bemutatóterem ellen a főigazgató szerint számos érv szól, amelyek közül a leghangsúlyosabb az, hogy a nyolcméteres pagoda felállítása a múzeum aulájában épp a rekonstrukciót akadályozta volna meg.

"A beruházás ötéves fenntartási kötelezettséggel járt volna, ami ellehetetlenítette volna a felújítást. Nem is szólva arról, hogyan tegyünk multimédiás berendezéseket egy olyan térbe, amelyik beázik" - jegyezte meg. Szerinte a projekt téves számításokon alapult, megváltoztatta volna az aula műemléki építészeti jellegét és használhatóságát, ami miatt például elveszíthették volna a fizetett rendezvényeket, a múzeum fontos bevételi forrását.

A jövő évi kiállítások kapcsán Takács Imre megemlítette a január 27-én nyíló, perzsa művészeti kiállítást, amely a 18. század végétől a 20. század elejéig uralkodó Qádzsár-dinasztia korszakát mutatja be. "A világon először állítjuk a figyelem középpontjába a perzsa művészettörténet egyik rendkívül érdekes időszakát" - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy az Iparművészeti Múzeum tulajdonában lévő kiállítási anyag a Magyar Tudományos Akadémia gyűjteményeiből egészül ki.

Az év második felében nyílik majd meg az Art deco és a modernizmus című tárlat, amely a két világháború közötti enteriőr-művészetet mutatja be. A kiállítás hiánypótló jellegű, mert még soha nem rendeztek tudományos igénnyel kiállítást a korszak tárgyaiból. "A világon a magyar art deco magas értéket képvisel, amit jól mutat az a sok használati és művészeti tárgy, amit kivisznek az országból. Észre kellene venni és meg kellene becsülni ezeket a műremekeket. Erre is szolgál ez a kiállítás" - fűzte hozzá Takács Imre.

A 2011-es év a lengyel dizájnra fókuszáló kiállítással zárul, a szeptemberben nyíló tárlatot a lengyel uniós elnökség idejére időzítették. "A kiállításhoz több eseményt is szervezünk a lengyel nagykövetség segítségével, lesz például lengyel iparművészeti vásár" - tájékoztatott a főigazgató, hozzátéve, hogy nem maradnak el a már megszokott tárlatok, így a látogatók számíthatnak a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Kollégiumának alkotói ösztöndíjában részesített művészek kiállítására éppúgy, mint a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló kiállítására.

A múzeum együttműködési megállapodást kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, amelynek keretében az Üllői úti intézmény gyakorló és vizsgatermeket ajánlott fel. "Közösen újítjuk fel múzeumunk régi hangszereit, a felújított hangszerekre pedig koncertprogramokat szervezünk" - tette hozzá a főigazgató, aki körülbelül 200 ezer látogatóval lenne elégedett 2011 folyamán. "Ha befejezzük az épület rekonstrukcióját és megújíthatjuk az állandó kiállításainkat, ez a szám ennél jóval magasabbra emelkedhet" - vélte Takács Imre.

A főigazgató megbízatása egyébként tavasszal jár le, a vezetői pályázatot már kiírták, és Takács Imre az MTI-nek jelezte: tervezi, hogy újra megpályázza a posztot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár