2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar-szovjet űrrepülés levéltári titkai

2011. április 22. 11:03 MTI

Jurij Gagarin űrrepülésének 50. évfordulója alkalmából Iratok a közös magyar-szovjet űrrepülésről címmel lát napvilágot az a történelmi összeállítás, amelyet az 1979 és 1980 között fennmaradt dokumentumokból rendezett kötetté a Magyar Országos Levéltár.

A Kocsis Piroska és Ólmosi Zoltán főlevéltárosok szerkesztésében és bevezetőjével megjelenő kötetben elsősorban olyan levéltári anyagok találhatók Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án kezdődött űrrepülése idejéből, amelyeket akkoriban nem ismerhetett meg a nagyközönség.

A belső feljegyzések között számtalan érdekesség szerepel, mint amilyen a történelmi űrrepülés alkalmából készített 100 forintos emlékérmék története. Az érmeket először az eredetileg 1979-re tervezett űrutazáshoz időzítették, de az indulás időpontjának módosítása miatt ezeket még a kiadás előtt bezúzták. A megsemmisítésből kimaradt 79-es évjáratú emlékérmeket később szétosztották a pártközpontban, és erről is szerepel a könyvben egy levéltárban őrzött feljegyzés - mondta el Ólmosi Zoltán.

Egy másik dokumentum a megyei és az alsóbb szintű pártbizottságoknak kiküldött sajtóanyagokról szól. Bár a politikai vezetés már az űrhajó indulása előtt tudta, hogy ki lesz az első magyar űrhajós, a médiának kiadott információkban Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov párosa mellett a helyettesítőkről, azaz Magyari Béláról és Vlagyimir Dzsanyibekovról is készítettek háttéranyagokat, plakátokat.

"A fel nem használható Képes Híradót felbontatlanul, 48 órán belül kérjük visszajuttatni a Kossuth Könyvkiadó megyei, budapesti kirendeltségeihez" - olvasható az Agitációs és Propaganda Osztály 1980. május 10-én kiküldött körlevelében. "A kiadványokból többet már 1979-ben is elkészítettek, így a plakátok is négyszeres költséggel készültek" - magyarázta Ólmosi Zoltán. Hozzátette, hogy a propagandáért felelősök sem tudtak azért mindent, ezért a biztonság kedvéért a szóróanyagból, egyebek között a bélyegekből és a kártyanaptárakból is két változatot készítettek.

A kötet 272 oldalon mutatja be az akkori magyar politikai helyzetet. Az eredeti pártanyagok mellett fekete-fehér ábrákon szemléltetik a Szojuz-36 űrhajó és a Szaljut-6 űrállomás felépítését, és a modulok összekapcsolását. A kötethez 16 színes oldal is tartozik, amelyeken a korabeli fényképek mellett az akkori sajtóbeszámolók, emléktárgyak és az eseménnyel kapcsolatos karikatúrák is megtalálhatók.

Az egész szocializmus rendszere tükröződik vissza ezen a "mini" történeten keresztül - hangsúlyozta Ólmosi Zoltán. A szakember elsősorban azoknak ajánlja a kötetet, akik átfogó képet szeretnének kapni a hetvenes évek végi magyar politikai és társadalmi jelenségekről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár