2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb nagy fogás ütheti az amerikai kincsvadászok markát

2011. április 7. 11:50

Az Odyssey Marine Exploration Inc. (OMEX) egy náci tengeralattjáró által 1941 novemberében kilőtt, becslések szerint 260 millió dollár értékű ezüstöt rejtő hajó roncsait hozná fel a felszínre.

A tampai (Florida, Egyesült Államok) cég tavaly kötött szerződést a londoni kormánnyal, amely akkor hozzájárult, hogy az OMEX megtarthassa a kincs 80 százalékát. Az S.S. Gairsoppa gőzhajót egy német tengeralattjáró süllyesztette el még a második világháború idején az ír partok mellett. „Idén a hajó nyomába eredünk” – nyilatkozta Mark Gordon, a cég elnöke, aki az interjúban azt is elmondta, hogy a kutatásra kevesebb mint 10 millió dollárt költenek. „A keresés és a felszínre hozatal költsége a hajó értékének töredéke lesz” – tette hozzá.

Az Odyssey számításai szerint a hajót 4270 méter mélyről kell kiemelni, de ez még így is megéri, mivel az ezüst árfolyama megduplázódott az elmúlt évben, az aranyé pedig rekordokat döntöget. A mamutcég 2007-ben az Atlanti-óceánból 17 tonna aranyat és ezüstöt hozott a felszínre a Fekete Hattyúra keresztelt projekt során. A tervekben további öt hajó szerepel, köztük a HMS Sussex, amely Gibraltár mellett, 1694-ben süllyedt el, s a New York Times becslése szerint 4 milliárd dollár értékű aranyat rejthet.

Az Odyssey részvényei 32 centtel (12 százalék) nőttek, s immáron 3,06 dolláron jegyzik, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 12 hónapban megduplázódott a papírok értéke. A cég egy másik vállalkozás keretében a Nagy-Britannia mellett 1774-ben elsüllyedt HMS Victory roncsait emelné ki, amelynek fedélzetén 5 tonna arany lehet, az Enigma, Shantaram és a Firebrand kereskedelmi hajók rakománya pedig egyenként 50 millió dollárt érhet.

„Soha nem voltunk még ennyire izgatottak” – fogalmazott Gordon, akinek 17 éves cégét 2009-ben mutatta be a Discovery Channel. „Több projektünk is az utolsó fázisban van, ilyenre még nem volt példa a társaság történetében” – tette hozzá. A Gairsoppa-projekt májusban veheti kezdetét, amely során szonárt, fémdetektorokat és víz alatti robotokat készülnek bevetni. Az elnök tájékoztatása szerint a hajóroncs állapota fogja meghatározni, hogy milyen gyorsan lehet a rakományt a felszínre hozni.

Ezzel párhuzamosan az Odyssey több céggel karöltve éppen azon fáradozik, hogy a Csendes-óceán déli részén a tengerfenékről aranyat, ezüstöt és rezet hozzon fel. Májusban azonban újra egy amerikai fellebbviteli bíróság elé kell állniuk, mivel a spanyol kormány a Portugália partjai mellett, az Atlanti-óceán mélyéről 2007-ben kiemelt, 500 millió dollár értékű kincset követeli vissza az amerikai kincsvadász-cégtől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár